Zo pas je olivijn toe in de strijd tegen CO2-uitstoot

Onmiddellijke beloften tot CO2-reductie werken niet, aldus Bjørn Lomborg (Opiniepagina, 15 oktober). Het wegvangen van CO2 door het in contact te brengen met het mineraal olivijn is wel een oplossing, zoals in september al op de Opiniepagina werd geschreven. Kan men ook in Nederland met olivijn iets doen aan de klimaatcrisis? Het antwoord is ja, en hier zijn enkele voorbeelden:

Gebruik olivijnzand in plaats van kwartszand in de slijtlaag van snelwegen.

Gebruik olivijn bij dakbedekkingen (het eerste project wordt op dit moment gerealiseerd in Amsterdam).

Door olivijn in vergistingsinstallaties wordt er meer biogas geproduceerd met een hogere verbrandingswaarde (groene energie!).

Vervang zeezand door olivijnzand bij strandsuppleties. Daarmee bestrijden we ook verzuring van de zee.

Vloeistof uit olivijnreacties is rijk aan kiezelzuur. Daar kun je kiezelalgen mee kweken, een grondstof voor de productie van biodiesel.

Gebruik olivijn in plaats van kwarts bij zandstralen (gebeurt al, want kwarts is verboden bij zandstralen in verband met gezondheidsrisico`s).

Strooi olivijngrit op gladde binnenwegen in de winter, ter vervanging van zout.

Gebruik olivijnzand op zure gronden en gazons, om de pH te bufferen en mosgroei tegen te gaan.

Blus branden met serpentijnmodder in plaats van water. Serpentijn ontleedt bij 700 °C, en onttrekt daarbij veel warmte aan de omgeving. Het wordt een soort amorfe olivijn, die snel CO2 afvangt.

Borrel de lucht in scholen en kantoren door een modderbad van olivijn. Een dergelijke CATO-installatie (Clean Air Through Olivine) wordt ontworpen om het CO2-gehalte van de binnenlucht te verlagen.

Er zijn nog tientallen andere toepassingen, bijvoorbeeld op sportvelden. Jammer dat onze regering alleen oog heeft voor het wegstoppen van CO2 in verlaten gasvelden.