Wetenschap voor iedereen

NWO-voorzitter Jos Engelen gooit in zijn pleidooi voor Open Access het kind met het badwater weg. Het is waar dat universiteiten worden uitgeknepen door uitgevers die excessieve abonnementsprijzen vragen voor middelmatige tijdschriften. Maar het door Engelen genoemde New England Journal of Medicine valt daar niet onder. Het is het beste medische tijdschrift ter wereld en het wordt niet uitgegeven door een commercieel bedrijf, maar door een genootschap van wetenschappers, net als het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde en tientallen andere medische tijdschriften. Dergelijke belangeloze tijdschriften vormen de ruggegraat en het geweten van de biomedische wetenschap. Zij stellen schandalen aan de kaak, dwingen openheid over belangen en bijbanen af en publiceren toponderzoek tegen een redelijke prijs. Shareholder value komt er niet aan te pas. Laten we onze pijlen richten op de commerciële uitgevers, maar de niet-commerciële tijdschriften ontzien.

Wetenschapspagina 27-10-09