Wat is de voorkant van een regenworm?

Dat vraagt Heidi Augustynen uit België. Er zijn in Nederland en België wel tien soorten regenwormen en het verschil tussen hun mond en hun poepgat is vaak moeilijk te zien, zelfs met een vergrootglas. Je kunt een regenworm daarom het beste op de grond of op een papiertje leggen en kijken welke kant hij op beweegt: met zijn kop vooruit! “Je moet hem wel even met de tijd geven”, waarschuwt de Wageningse wormenonderzoeker Lijbert Brussaard. “Als je een worm net hebt neergelegd, dan ligt-ie waarschijnlijk maar wat te kronkelen zonder dat-ie een duidelijke richting opgaat.” Bij sommige regenwormen is wél aan de buitenkant te zien wat de voorkant is. Bij de dauwworm bijvoorbeeld, die kronkelige zandhoopjes achterlaat op de bodem. De dauwworm heeft een ronde, blauwige kop en een afgeplatte achterkant.

Michiel van Nieuwstadt

Ook een vraag? Mail: zeepaard@nrc.nl Als je vraag wordt uitgekozen, win je een Dr. Zeepaard T-shirt.

    • Michiel van Nieuwstadt