Verliezen bij Orbis (zorg) stijgen door

Het financieel verzwakte Orbis Medisch en Zorgconcern in Sittard heeft de afgelopen maanden miljoenen euro extra verlies geleden. De reorganisatie en het ontslag van 700 medewerkers laat op zich wachten.

Het zorgconcern (5.500 medewerkers) verwacht nu dat de reorganisatie eind november begint. Dat heeft een woordvoerder van Orbis gistermiddag gezegd.

Orbis leed vorig jaar ruim 23 miljoen euro verlies. Dat vloeit hoofdzakelijk voort uit een voorziening voor reorganisatiekosten. Orbis had eind 2008 nog ruim 9 miljoen euro vermogen als buffer voor verliezen. Het exploitatieverlies ligt op 2 à 3 miljoen euro per maand, aldus de woordvoerder.

Orbis is in ernstige financiële problemen gekomen doordat de nieuwbouw aanmerkelijk duurder is uitgevallen. Dat leidde tot het vertrek van de twee bestuurders, de benoeming van drie nieuwe, en de aankondiging van een reorganisatie om de kosten in lijn te brengen met de inkomsten.

Orbis is het vierde ziekenhuis met grote financiële tegenvallers in de afgelopen jaren. Het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam, de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en het Vlietland in Schiedam gingen Orbis voor.

Het zorgconcern uit Sittard voert nu complexe onderhandelingen met zijn twee leidende banken, ABN Amro en Fortis, en met vier partijen die zich garant willen stellen voor de financiering van het sociaal plan, waarmee tussen de 15 en 20 miljoen euro is gemoeid. Orbis kan dat niet zelf betalen. De onderhandelingen duren veel langer dan in de zomer werd voorzien toen de vier partijen in principe akkoord gingen. De vier zijn de gemeente Sittard-Geleen en de Provincie Limburg (elk 5 miljoen euro), zorgverzekeraar CZ (4 miljoen euro) en de medisch specialisten van Orbis zelf (2 miljoen euro).

De overeenkomsten met de provincie en CZ zijn rond. Bij de gemeente is aan een voorwaarde nog niet voldaan, maar dat zou eind november moeten zijn opgelost, aldus de Orbis-woordvoerder. Dan moet ook de borgstelling van de specialisten rond zijn.

Met de vier ondertekende overeenkomsten verwacht Orbis bij ABN Amro en Fortis nog eens 15 à 20 miljoen euro te kunnen lenen voor het sociaal plan. Ook een overbruggingskrediet van de twee banken van 180 miljoen euro, dat formeel per 1 oktober is beëindigd, kan dan weer worden opengesteld. Dit krediet kan dan verlengd worden tot eind 2010.