Toch pact Colombia en VS na protest

De Verenigde Staten en Colombia hebben gisteren hun militaire samenwerking uitgebreid met de ondertekening van een in de regio omstreden convenant.

Veel landen in Zuid-Amerika hebben zich de afgelopen tijd verzet tegen het pact, dat er in voorziet dat de VS het aantal militairen die zij op zeven Colombiaanse bases hebben gestationeerd, kunnen uitbreiden tot 800 soldaten en 600 man burger- en beveiligingspersoneel. Nu zijn dat circa 500 soldaten en 400 burgers. De militairen worden ingezet voor de bestrijding van drugshandel en -productie.

De VS hebben van Colombia hun belangrijkste uitvalsbasis voor de strijd tegen de narcoticahandel gemaakt, nadat Ecuador had geweigerd de Amerikaanse missie in dat land te verlengen.

Vooral Venezuela en Ecuador zijn gekant tegen een uitbreiding van de Colombiaans-Amerikaanse samenwerking. De presidenten van deze landen, Hugo Chávez en Rafael Correa, hebben een gespannen verhouding met Bogotá. Volgens hen kunnen de bases dienen als springplank voor een mogelijk Amerikaanse invasie van hun land.

Ook de regionale grootmacht Brazilië had kritiek op het pact. Het land zou vrezen dat de VS met de Colombiaanse bases hun invloedsfeer in Zuid-Amerika verder willen uitbreiden. De Braziliaanse president Lula liet zijn bezwaren vallen na een bezoek van de Colombiaanse conservatieve president Alvaro Uribe.

Pogingen van de regionale landenclub Unasur om de kwestie onderling op te lossen, leverden deze zomer weinig op. Eind augustus konden de lidstaten alleen overeenkomen „dat buitenlandse troepen niet in staat mogen worden gesteld andere landen in de regio te bedreigen”.

Uribe kreeg ook in eigen land kritiek, omdat hij het pact niet door het parlement liet goedkeuren, zoals werd voorgeschreven door een Colombiaanse rechtbank. (AP, Reuters, AFP)