Steun Berlijn en Parijs voor één kandidaat

Duitsland en Frankrijk hebben afgesproken dezelfde kandidaat te steunen voor het voorzitterschap van de Europese Unie.

Dat hebben verschillende goed ingevoerde bronnen gemeld. De twee landen spelen een cruciale rol bij de benoeming van de ‘Europees president’. De Britse oud-premier Tony Blair lijkt voor de functie uitgerangeerd. Maar een „gelopen race is het nog zeker niet” voor de Nederlandse premier Balkenende, bevestigen de bronnen.

Balkenende herhaalde gisteren in Brussel dat hij geen kandidaat is, maar erkende tegenover journalisten dat hij het wel voor mogelijk houdt dat hij gevraagd zal worden. Hij zei niet dat hij in het geheel niet beschikbaar is en gaf zo voeding aan hardnekkige geruchten dat hij wel degelijk in beeld is.

Volgens vicepremier Wouter Bos (PvdA) willen alle ministers dat Balkenende in Nederland blijft. Bos zei dit gisteren na afloop van de ministerraad, waar hij Balkenende verving. De regeringsleiders van de 27 lidstaten van de EU zullen in november tijdens een ingelaste top besluiten over de nieuwe topfunctie.

Komende week consulteert het Zweedse voorzitterschap de verschillende lidstaten over mogelijke kandidaten.

Behalve over de voorzitter van de Europese Raad gaat het om de functie van hoge vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid. Voor beide functies geldt dat de regeringsleiders met een gekwalificeerde meerderheid kunnen stemmen.

Regeringsleiders van de Europese Unie hebben op hun tweedaagse top in Brussel ook een akkoord bereikt over de inzet van de Europese Unie voor de onderhandelingen in Kopenhagen, die in december moeten leiden tot een nieuw internationaal klimaatakkoord. Ze stelden dat er vanaf 2020 jaarlijks 100 miljard euro per jaar nodig is om klimaatverandering in ontwikkelingslanden (en de gevolgen daarvan ) te bestrijden. De rijke landen in de wereld moeten daar volgens hen 22 tot 50 miljard euro per jaar aan bijdragen.

Europeaan Balkenende: pagina 2

Klimaathulp: pagina 5