Rechtbank zet zeilster met naam op internet

Uit het vonnis over zeilster Laura Dekker (14) dat de rechtbank Utrecht gisteren op rechtspraak.nl zette: „Opvallend is dat [kind] (zoals wel verwacht zou kunnen worden in deze leeftijdsfase) weinig belang hecht aan acceptatie door haar peergroup, zelfgenoegzaam is en grote tevredenheid met zichzelf laat zien. Er staat ‘kind’, maar boven het vonnis blijkt om wie het gaat.

De Raad voor de Kinderbescherming zou dit vonnis „nooit” op internet hebben gezet, zegt een woordvoerder. Het staat er integraal, inclusief oordelen over karakter en ontwikkeling van een veertienjarig meisje. De raad had de kinderrechter gevraagd haar onder toezicht te stellen van jeugdzorg. Gisteren besloten de rechters die maatregel tot 1 juli te verlengen – zolang kan het meisje geen recordpoging rond-de-wereld-zeilen ondernemen.

Zittingen in jeugdrechtspraak zijn besloten, omwille van de privacy van de minderjarige. Vonnissen, daarentegen, zijn openbaar. „Bij mediagevoelige zaken als deze zetten we het vonnis op het net”, zegt een woordvoerder van de rechtbank Utrecht. Inclusief de naam in dit geval. „Ik kan me voorstellen dat het niet prettig is”, zegt de woordvoerder. Maar: de privacy is „op een gegeven moment een gepasseerd station”.

    • Frederiek Weeda