Politie vreesde zelfmoordaanslag

Politie en justitie hebben vorig jaar ernstig rekening gehouden met een zelfmoordaanslag in Nederland. Vierhonderd rechercheurs, de helft van de totale capaciteit van de Nationale Recherche, werden wekenlang ingezet om de gangen van een Pakistaanse student na te gaan. De 26-jarige Akeel Abbasi werd ervan verdacht deel uit te maken van een terreurnetwerk dat opereerde vanuit Barcelona en aanslagen zou voorbereiden in een reeks Europese landen.

Het was het grootste terrorismeonderzoek in Nederland tot nu toe. „Het was de eerste keer dat we in Nederland te maken kregen met een internationale terreurcel”, zegt Tom Driessen, hoofd van de Nationale Recherche. Om de Pakistaan dag en nacht te kunnen volgen, werden bijna alle observatieteams van de Nederlandse politie opgeroepen. Abbasi werd op 14 maart 2008 gearresteerd en in augustus van dat jaar uitgeleverd aan Spanje. Daar begint op 17 december een proces tegen hem.

Volgens Erik Akerboom, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding, was de zaak-Abbasi een „kantelpunt”. Na de moord op Theo van Gogh – maandag vijf jaar geleden – ging de aandacht van opsporings- en inlichtingendiensten vooral uit naar binnenlandse terroristische netwerken, zoals de Hofstadgroep. Dergelijke netwerken bestaan niet meer, zegt Akerboom, maar de dreiging van internationale terreurorganisaties is gegroeid.

Theo van Gogh: pagina 3

Terroristen:Weekblad

    • Jaco Alberts
    • Steven Derix