Penisbijter

© Rex

Ze duiken regelmatig op in zeeaquaria. Vorige week nog in The Deep in Hull. Britse kranten en websites, waaronder die van het toonaangevende Practical Fishkeeping, berichtten over een ‘gigantische penis-etende worm’ die onder koraalstenen werd gevonden. Het gaat om Eunice aphroditois, een bijna anderhalve meter lange borstelworm waarbij volgens de berichten ‘het vrouwtje de penis van haar partner afbijt en aan haar jongen voedt’. Het zeedier wordt daarom in de volksmond ‘Bobbittworm’ genoemd, naar de beruchte Lorena Bobbitt die in 1993 haar man na een echtelijke twist met een keukenmes van het grootste deel van zijn geslachtsorgaan ontdeed.

De volksnaam is echter onterecht want wormen zijn hermafrodiet en dragen geen penis. Afbijten is dus niet mogelijk. Een zachtaardig diertje is deze borstelworm ook weer niet. Ze kunnen tot drie meter lang worden, jagen bij nacht vanuit een hinderlaag en de kaken zijn krachtig genoeg om vissen in tweeën te bijten. Vermoedelijk hebben angstige duikers die Eunice aphroditois een prooi zagen pakken de penisbijt-mythe in het leven geroepen. Opmerkelijk is wel dat Italiaanse vissers ‘Bobbittwormen’ vangen met een speciale lange, dunne stok.

    • Kees Moeliker