Ontsnappen aan de wekkerradio

LARP-spelers als fantasiedieren voor het project 'Beyond The Final Fantasy' van Charlotte Lybeer

Ze volgen een opleiding voor ict’er, ze zijn huisvrouw, boerenknecht, oma, werken als accountmanager bij een bank, zijn universitair docent of werken in de bouw. Hun leven ziet eruit als dat van ieder ander. Op het nachtkastje staat eucalyptuszalf tegen verkoudheid. ’s Ochtends schalt de wekkerradio. Er wordt ontbeten aan een eikenhouten tafel onder een koperen kroonluchter. De plavuizen zijn glanzend gepoetst, de schilderijlijstjes afgestoft.

Maar dan verandert alles.

De Belgische fotografe Charlotte Lybeer (1981), die naam heeft gemaakt met fotoprojecten over gated communities in Dubai en in China, stortte zich voor haar serie Beyond the final fantasy in de wereld van de LARP-spelers. LARP (Live Action Role-Playing) is een realistisch rollenspel in een fictieve setting, waarin deelnemers binnen een strak omschreven tijdsspanne de gedaante aannemen van een verzonnen personage. In het park van Sonsbeek was vorig jaar een groep LARP-spelers actief. De in berenvellen gehulde mannen en vrouwen bouwden tussen de bomen van Sonsbeek een nieuwe, primitieve wereld na, waar leefregels golden die voor buitenstaanders onnavolgbaar bleven, maar waar zijzelf volledig in opgingen.

Lybeer benaderde LARP-spelers in België en Nederland, en vroeg ze om in hun huiselijke omgeving te poseren als de personage van hun dromen. Ruim twintig gaven gehoor aan haar oproep. Het resultaat, te zien in de Brakke Grond in Amsterdam, is indrukwekkend, intrigerend én ontroerend.

De met steenkool bekraste ‘Trooper’ zit op zijn muisgrijze Ikea-bankje tussen de twee in gifgroen gestoken elfjes Paradis en Aphrodite. De keukenstoel waar de totaal vermomde ‘Stone Troll’ op balanceert, dreigt te bezwijken onder het gewicht van zijn kostuum. ‘Raveness’ – een ravengedaante als een beeldhouwwerk – poseert in een minimalistisch decor, terwijl ‘David, paladijn van de zon’ zich laat fotograferen te midden van de overdadige fantasygames waar hij zijn inspiratie uit put. Figuren uit Manga-strips, elven, middeleeuwse ridders, sciencefictionkarakters, holbewoners en trollen trekken voorbij.

Ieder lullig detail uit de dagelijkse leefomgeving van de LARP-spelers – een bungelend snoer van een wekkerradio, een potje vaporub op een kastje, een rommelig opgemaakte matras op de vloer, de schrootjes van het plafond, een flesje massageolie – benadrukt hoe zeer de home ludens verlangt naar ontsnapping, maar toch ook niet. Want hoe exuberanter de kostuums, hoe prozaïscher de omgeving, hoe duidelijker het wordt dat het spel dat een uitvlucht biedt, inderdaad een spel blijft en nooit het ware leven is. Ook niet voor de mannen en vrouwen die er met huid en haar in opgaan.

Lucette ter Borg

Charlotte Lybeer: beyond the final fantasy. T/m 22 nov. Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond, Nes 45, Amsterdam. Ma 13-18u, di t/m vr 10-20u30, za 13-20u30, zo 13-17u. Cat: €15. Inl www.charlottelybeer.be

    • Lucette ter Borg