Obama heft inreisverbod hiv-dragers op

U.S. President Barack Obama (C) is applauded by Jeanne White-Ginder (R), mother of Ryan White, after signing the Ryan White HIV/AIDS Treatment Extension Act of 2009 in the Diplomatic Reception Room at the White House in Washington, October 30, 2009. White was 13 years old when he was diagnosed with AIDS in 1984 after contracting the disease from a blood-clotting agent used to treat his hemophilia and was barred from school out of fear of spreading the disease. REUTERS/Jim Young (UNITED STATES POLITICS HEALTH) REUTERS

Na 22 jaar zullen de Verenigde Staten vanaf begin volgend jaar weer mensen met het aids veroorzakende hiv-virus in het land toelaten. President Obama heeft gisteren gezegd dat het inreisverbod op angst gebaseerd was, en niet op feiten.

„President Bush en het Congres zijn dit proces vorig jaar al begonnen”, zei Obama over de opheffing van het verbod, „en daar verdienen ze lof voor. Wij maken het af.”

„Als we in de wereld voorop willen lopen bij de bestrijding van aids moeten we er ook naar handelen”, aldus de president. „We hebben het wel over het verminderen van het stigma van de ziekte, maar tegelijk hebben we reizigers die ermee moeten leven als bedreiging behandeld.”

Een tiental landen kent een inreisverbod voor mensen met het virus. Het Amerikaanse ministerie van gezondheid wilde in 1991 al van het verbod af, maar het Congres lag toen dwars en zorgde er zelfs voor dat hiv-infectie de enige medische conditie werd die met name in de immigratiewetten werd genoemd als grond om toegang tot het land te weigeren. Sindsdien is geen enkele grote internationale conferentie over aids in de Verenigde Staten gehouden.

Obama deed zijn bekendmaking bij de verlenging van een wet die zorgt voor financiering van voorlichting, preventie en behandelprogramma’s, de zogeheten Ryan White HIV-AIDS Treatment Act. De wet is genoemd naar een jongen met hemofilie uit Indiana, die toen hij 13 was aids had opgelopen door een bloedtransfusie.

Deze Ryan White (1971-1990) werd uit angst voor besmetting van school gestuurd, ook al hadden artsen verzekerd dat zijn infectie geen risico voor andere leerlingen met zich meebracht. Tijdens de lange juridische strijd die volgde werd White een nationale bekendheid, die in de media op de bres stond voor aidsonderzoek en voorlichting over de ziekte. Zijn moeder was gisteren aanwezig bij de plechtige verlenging van de wet in het Witte Huis. (AP)