Nog een rondje dan maar

Help, de recessie is bijna voorbij! Laten we dan nog snel even wat banen schrappen.

In de week dat beurskoersen even opveerden omdat de Verenigde Staten uit de recessie lijken te zijn, gaven diverse grote Nederlandse bedrijven bij de publicatie van kwartaalcijfers en passant aan nog even een verzameling ontslagbrieven uit te sturen.

Zoals Shell, waar wereldwijd voor het eind van dit jaar 5.000 banen verdwijnen. In Nederland zouden 800 mensen op zoek moeten naar een nieuwe baan. De winst daalde in het derde kwartaal met 73 procent. Ook in 2010 zal de oliemaatschappij banen schrappen.

Akzo Nobel is nog bezig de synergievoordelen uit de overname van het Britse ICI te behalen. Met andere woorden, op zoek naar hoeveel werk nog dubbel wordt gedaan. 4.000 banen zijn er al verdwenen, maar het bedrijf verzekerde bij het bekendmaken van een stijgende winst en een dalende omzet dat er zeker meer volgen.

KPN is al sinds 2005 bezig banen te reduceren en gaat daar vrolijk mee door. In versneld tempo zelfs, kondigde het aan. Heineken zag zijn winsten ook stijgen bij dalende omzetten en gaat nog enkele brouwerijen sluiten. Overigens niet in Nederland.

Dit is de tijd om streng te zijn, voor een bedrijf het weet is ontslag vanwege hersteloptimisme niet meer maatschappelijke aanvaardbaar. Bedrijven die komende week hun cijfers bekendmaken, zullen niet willen achterblijven. Het lijstje is imposant, met TNT, DSM en Unilever en trading updates door Wolters Kluwer, Wavin en Aalberts Industries.

Dat bij TNT banen verdwijnen is zeker. Als het personeel niet durft besluiten tot collectieve loonsverlaging, kan het aantal ontslagen oplopen tot 11.000. DSM kondigde deze zomer al aan 1.250 banen te schrappen om de winst op peil te houden. Bij Unilever schudt de nieuwe topman zijn top-100 van managers op, en dat zal ongetwijfeld doorsijpelen naar de lagen daaronder. Bij Wolters Kluwer en Wavin werden al eerder forse reductieprogramma’s doorgevoerd. Misschien snijden ze nog dieper.

Reden voor somberheid dus, na de lichte euforie over het (vermeende) Amerikaanse herstel. Uitzenders Randstad en Vedior, gezien als barometers voor de economie, droegen nog bij aan het optimisme door te zeggen licht herstel te zien in de vraag naar hun uitzendkrachten. En dat terwijl nog veel mensen moeten vrezen voor hun vaste baan.

Dat kan ook iets anders betekenen. Een trend van vast personeel eruit en flexibel personeel erin, van wie je makkelijk af kunt als dit een W-vormige recessie is. Je weet maar nooit of die dubbele dip hard zal toeslaan.

Daan van Lent

    • Daan van Lent