Leren leven met Windows 7

Met Windows 7 probeert Microsoft opnieuw de pc-bezitters te bekeren die nog steeds Windows XP gebruiken.

Rondwandeling door Windows 7: 1 Het bureaublad in de doorzichtige Aeto-look; 2 Er wordt weinig software meegeleverd, maar Patience ontbreekt niet; 3 De taakbalk toont mini-weergaven van geopende vensters; 4 Easy Transfer is de verhuishulp om uit Windows XP over te stappen op Windows 7; 5 Druk Windows-toets en de Tab toets in en je krijgt, net als in Windows Vista, een 3D-overzicht; 6 Documenten kunnen ook in virtuele bibliotheken worden verzameld; 7 Randapparatuur wordt beter herkenddan voorheen; 8 Handi

Een nieuwe Windows-versie zorgde altijd voor slapeloze nachten bij computergebruikers. Kan ik mijn pc wel veilig upgraden? Werkt mijn favoriete software straks nog? En mijn printer? En mijn duurbetaalde digitale camera? En wat gebeurt er met mijn mailarchief?

Tegenwoordig zijn de rollen omgedraaid. Nu is het softwareontwikkelaar Microsoft die wakker ligt. Werkt Windows 7 wel op oude rammelbakken die nog steeds Windows XP draaien? Wordt ‘7’ niet net zo beroerd ontvangen als Windows Vista, het vorige besturingssysteem?

Vista kreeg een slechte reputatie door problemen met het herkennen van randapparatuur en hinderlijke veiligheidswaarschuwingen. Het werkte ook niet op oudere computers of op netbooks, de goedkope minilaptops. Daarom verlengde Microsoft met pijn in het hart de levensduur van Windows XP – uit 2001, hoogbejaard in computerjaren.

Het is ook een rotklus, Windows moderniseren. Het is balanceren tussen gebruikers die het uiterste uit hun pc willen halen en een meerderheid van computerbezitters die helemaal geen verandering wil. Die het spoor al bijster is als de startknop een andere kleur heeft en software blijft draaien uit de tijd van de trekschuit.

Maar met Windows 7 heeft Microsoft zijn huiswerk beter gedaan. De testversie draait al sinds januari dit jaar zonder noemenswaardige problemen op een Samsung NC10 netbook en op een volwaardige laptop (MacBook Pro).

Verrassend leeg

Windows 7 is op de keper beschouwd een afgeslankte versie van Vista. Het functioneert daardoor op systemen met een 1 GHz-processor en 1 GB werkgeheugen – dus ook op netbooks. Voor de grafische versieringen (het Aero -uiterlijk, met z’n fraaie doorzichtige vensters en menu’s) moet je wel iets snellere apparatuur hebben.

Windows 7 is verrassend leeg. Je zoekt vergeefs naar een mailprogramma of een bewerkingsprogramma voor foto’s en video’s. Zelfs geen MSN Messenger, om te chatten. Dat soort programma’s levert Microsoft gratis als download via Live.com. Het is een omslachtige manoeuvre om 177 MB aan software te installeren. Maar het bespaart Microsoft nieuwe boetes vanwege bundeling van software bij het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld. Om die reden maakt Windows 7 straks ook reclame voor andere browsers dan Internet Explorer. En ontbreekt het gratis antivirusprogramma Security Essentials. De gebruiker moet maar raden dat die ergens van het web te plukken valt.

Het aantal zichtbare wijzigingen in Windows 7 is beperkt. Kleine plaatjes in de taakbalk geven nu een goed overzicht van de geopende programma’s en je kunt beter zien welke vensters op de achtergrond geopend zijn. Ook aardig: schuif een venster naar de zijkant van het scherm en het blijft daar ‘plakken’, zodat je snel twee programma’s naast elkaar kunt plaatsen over de volle breedte van het scherm.

Bestanden zijn makkelijker te ordenen met virtuele bibliotheken, bijvoorbeeld voor muziek, foto’s en video’s. Ook netwerken is eenvoudig; via Homegroup kun je snel een thuisnetwerk aanmaken om afbeeldingen, video en muziek te delen.

Maar dat zijn details. Belangrijker is dat hardwarefabrikanten de tijd gehad hebben om hun apparatuur aan te passen aan het nieuwe Windows-platform. Tijdens de testperiode deden zich ook amper problemen met andere software voor. Windows 7 heeft bovendien de XP Mode, een nagebouwde versie van het oude besturingssysteem, om verstokte XP’ers overstag te krijgen.

Rechtstreeks upgraden naar Windows 7 kan echter alleen vanuit Vista. Om te kunnen overstappen van XP op Windows 7 moet je de computer compleet herinstalleren. Microsoft levert een verhuishulp mee om gegevens te bewaren, maar het blijft een risico.

De meeste pc-gebruikers zullen pas overstappen op Windows 7 als ze een nieuwe computer aanschaffen waarop het besturingssysteem al geïnstalleerd is. Wie zelf wil vernieuwen betaalt 119 euro voor de goedkoopste upgrade (199 euro voor de volledige versie). De chique Windows 7 Ultimate versie kost 299 euro voor een upgrade en 319 euro voor de losse versie. Klanten die na 26 juni een computer met Vista kochten, kunnen gratis overstappen op Windows 7.

Het blijven forse prijzen in vergelijking met de concurrentie. Zo vraagt Apple 29 euro voor de upgrade-versie van zijn meest recente besturingssysteem, Mac OS X Snow Leopard. En Linux-gebruikers betalen helemaal niets voor hun open bronsoftware. Maar de grootste concurrent van de beste Windows-versie tot nu toe blijft XP. Voor veel gebruikers voldoet dat nog prima. If it ain’t broke, don’t fix it, zeggen ze. Hij doet het. Afblijven.

Discussieer over Windows 7 en concurrenten op nrc.nl/hebben.

    • Marc Hijink