Kinderen voor je 35ste lukt nu eenmaal niet altijd

In het vraaggesprek met mevrouw Huijer over het invriezen van eicellen mis ik enige visie op de vraag waarom het zo is dat partners later beginnen met het vervullen van hun kinderwens (Opinie & Debat, 24 oktober). De werkelijke reden is dat we in een keiharde maatschappij leven. Je kijkt wel uit om zwanger te worden tijdens je studie, of als je net klaar bent. Eerst een plek in de maatschappij verwerven van waaruit je enige rechten hebt op voorzieningen. Bijna niemand kan bovendien in zijn eentje een gezin onderhouden. Beide partners moeten een opleiding volgen en een baan krijgen. Het leven is duur, betaalbare woningen zijn steeds schaarser, etc. Niemand vindt het leuk om zo lang te wachten, maar je moet nu eenmaal zorgen dat je goed zit.

Vroeger kreeg je gewoon een kind, maar was je als vrouw afhankelijk van je man of van hulpverlening. Dat draaien we niet meer terug en dat moet ook niet. Er zijn simpelweg veel vrouwen die het voor hun vijfendertigste niet voor elkaar krijgen, en die voelen aankomen dat het misschien niet meer lukt. Er is vraag naar de behandeling van het AMC, die overigens allang bestaat op medische indicatie. Het is een welkome mogelijkheid die overigens niet `makkelijk` is en vaak met behoorlijke stress gepaard gaat.

    • H.G. Deurloo-Sluijter Amsterdam