Gustave Eiffel ontwierp de Eiffeltoren helemaal niet

In NRC Handelsblad van 23 oktober staat een foto van de Eiffeltoren. In het onderschrift wordt vermeld dat Gustave Eiffel de hoofdontwerper was. Dit is niet geheel juist. Eiffel was directeur van een groot aannemersbedrijf, dat vele bruggen bouwde, onder andere de veel verkochte demontabele brug die uit slechts enkele verschillende onderdelen bestond (een later in de oorlog genaamde Baileybrug), die in een paar uur gemonteerd kon worden. Hoofd van zijn ontwerpbureau was Maurice Koechlin, hoofduitvoerder was Emile Nouguier. Koechlin maakte op 6 juni 1884 een schets, die Koechlin en Nouguier aan Eiffel voorlegden. Die vond het maar niets, maar gaf hun vergunning om het ontwerp uit te werken.

Toen hij het uitgewerkte ontwerp zag vond hij het zo`n goed idee, dat hij op 18 september 1884 een octrooi aanvroeg op de naam van Eiffel, Nouguier en Koechlin. Daarna kocht Eiffel zijn medewerkers uit. Het genie van Eiffel is dus niet dat hij de toren heeft uitgevonden, maar dat hij het heeft uitgevoerd en er zijn naam aan heeft gegeven.

    • Ir. C. Kien