Griekse politie is doelwit terreur

De Griekse politie is het doelwit van twee nieuwe terreurgroepen. De regering zoekt naar een manier om ze te bestrijden.

Bij een aanslag op een politiebureau in een randgemeente van Athene raakten deze week zes politieagenten gewond, van wie twee ernstig. Ze werden beschoten met automatische geweren. De daders ontkwamen. Het was al de vierde aanslag op een politiebureau in enkele maanden, waarbij eerder al een dode en een zwaargewonde vielen.

Verantwoordelijk voor de aanslag zijn twee relatief onbekende organisaties, de ‘Revolutionaire Strijd’ en de ‘Sekte der Revolutionairen’ die beide de oorlog hebben verklaard aan de politie.

De aanslagen roepen herinneringen op aan de terreurgroep ‘Revolutionaire Organisatie 17 november’, die in 2003 werd opgerold en in 27 jaar 23 moorden pleegde. Maar de nieuwe groepen zijn minder selectief en lijken grotere risico’s te nemen, waarbij ook omstanders het slachtoffer kunnen worden.

Minister van Orde in de nieuwe socialistische regering van Jorgos Papandreou, Michalis Chrysochoidis, die in 2003 ook verantwoordelijk was voor het oprollen van ‘17 november’, gelooft niet dat de nieuwe groepen een voortzetting zijn van die oude terreurgroep. Het is volgens hem een nieuwe generatie die dweept met de idee van een stadsguerrilla.

Hoewel er meer aanslagen zijn en de manifesten waarmee die worden gemotiveerd bloediger worden, wil Chrysochoidis niet de indruk dat hij de situatie niet in de hand heeft. „Onze politiebureaus worden geen vestingen”, zei hij donderdag. „Het blijven centra voor dienstverlening aan de burger. Binnenkort worden ze niet eens meer bewaakt.”

Maar ‘soft’ wil Chrysochoidis evenmin zijn. Hij gaat de terroristen ‘ouderwets’ aanpakken, biedt een beloning voor degene die mensen aanbrengt en stuurt veel meer politie de straat op, ook in de als anarchistisch bekendstaande wijk Exarchia, waar veel studenten wonen. Van daaruit komen nu klachten dat het een „bezette zone” is.

Een van de eerste beslissingen van Chrysochoidis was het ontslag van de landelijke politiechef, na ruw optreden van de mobiele eenheid in Exarchia. Volgens de minister moet de politie erin slagen de sympathie van de bevolking terug te winnen. Studenten en scholieren kwamen vorig jaar massaal op straat na de dood van een tiener door een politiekogel. Een opvolger voor de ontslagen politiechef blijft ondertussen uit.

    • F.G. van Hasselt