Geregeld nat

Frisse oceaanlucht dringt aanstaande week diep Europa in. De temperaturen dalen. In de Alpen gaat sneeuw vallen tot in de dalen. In Nederland valt regen.

De grote verandering komt door een omslag in het stromingspatroon. Een uitgestrekte hogedrukzone boven het continent, die een flink aantal dagen lang oceaanstoringen geblokkeerd heeft, trekt zich in dit weekend terug tot boven Rusland. De weg komt daarmee vrij voor Atlantische depressies en bijbehorende neerslaggebieden.

Vanmiddag schijnt de zon op de meeste plaatsen nog met perioden flets door bewolking heen. De af en toe dikke sluierwolken zijn de voorlopers van een eerste regenzone. Verzwakt door de hogedrukrestanten trekt deze vanavond en vannacht over met soms wat lichte regen. Na vanmiddag circa 11 graden in Groningen tot 15 graden in Zeeuws-Vlaanderen koelt het daarbij af naar 7 tot 12 graden.

Morgen is van de hogedrukinvloed bij ons niets meer over. Een volgend en veel actiever regengebied trekt binnen. In de ochtend spettert het her en der al. In de middag en avond zijn de regenperioden langdurig. Daarbij trekt de wind waarschijnlijk stevig aan, naar matig tot krachtig, mogelijk hard. Het blijft nog even zacht: 12 tot 16 graden. Vanaf maandag is het echter beduidend koeler met in de middag een graad of 11. Het blijft daarbij wisselvallig met geregeld regen of een bui.