Dr. Zeepaard verscheurt de krant

de proefjesfabriek

Krantenpapier scheur je zo doormidden. Maar eh, is dat wel zo? En nog iets: kun je zo’n vel papier splitsen in twee vellen? Vandaag nemen we de krant op de proef.

Wat heb je nodig? Een krant, twee enveloppen met een plakrand, een schaar en een schoteltje water.

Wat moet je doen? - Neem twee krantenpagina’s. Scheur de ene in de lengte door en de andere in de breedte. Merk je het verschil? De scheur in de lengterichting gaat alle kanten op, terwijl de andere scheur mooi rechtdoor gaat.

- Knip nu de plakranden van de enveloppen af en maak ze vochtig.

- Plak een plakrand op een stukje krantenpagina dat aan twee kanten bedrukt is.

- Knip dat stukje uit en plak de andere plakrand op de achterkant.

- Knip één kant van deze plakrand-krantsandwich recht af en trek vanaf daar de plakranden voorzichtig los.

- Leg ze in het water. Zie je dat? De voor- en achterkant van de pagina drijven los van elkaar in het water!

Hoe kan dat? Krantenpapier bestaat uit kleine langwerpige houtvezels. Bij het papier maken worden die vezels in dezelfde richting getrokken. Als je het papier in die richting scheurt, loopt de scheur netjes langs de gestrekte vezels rechtdoor. Maar als je het papier dwars op de vezels scheurt, dan trek je de vezels kapot en schiet de scheur nu eens naar links en dan weer naar rechts.

In water, en dus ook tussen vochtige plakranden, worden de vezels zachter. Dan houden ze elkaar minder stevig vast. Tegelijk zitten ze stevig aan de plakrand vast. Daardoor kun je de boven- en onderkant van de pagina van elkaar lostrekken. Daarna kun je die in water als een vliesje van de plakrand weken. Maar pas op: zo’n vliesje valt zo uit elkaar.

Bruno Ernst

Meer: www.nrc.nl/kleinewetenschap

    • Bruno Ernst