Cynisme - Engagement: 0 -10 (eindstand)

Joris Luyendijk zoekt nieuwe wegen voor journalistiek en elektrische auto. De respons overdondert hem.

Brink, Lars van den

‘Leuk ideetje hoor, en vol vertrouwen over inventiviteit van de Nederlanders en hun geloof in eigen kunnen (om niet te zeggen: de gidsfunctie van het ‘prachtland’…nu ja…), maar dit is en blijft natuurlijk een tamelijk gesofisticeerde manier van campagne voeren. Meer dan een journalist ontpopt Luyendijk zich steeds meer als een ‘believer’ met een missie. Eerst in zijn boek over de journalistiek en nu dus als milieufreak. Begrijp me goed Joris, van mij mag je, maar het aureool van ‘rising star’ dat een jaar of wat geleden voortdurend zichtbaar was, is in mijn ogen danig verbleekt.”

Ziedaar de bijdrage op mijn pagina van de NRC-site van een landgenoot die zich uitgeeft voor Jan Verschure. Het was een reactie op de instelling door uw correspondent drie weken terug van de elektrische scriptieprijs 2010 voor HBO/WO.

Ruim een half jaar doe ik nu op deze plek onderzoek naar de vraag of Nederland als eerste aan de elektrische auto wil, wil en moet. Mijn antwoord, of eerlijker: het antwoord van de experts door wie ik me heb laten overtuigen is: we weten zeker dat we nog niet zeker kunnen weten of de elektrische auto op accu’s de toekomst is, meer kennis en ervaring is nodig voordat je verantwoord echt grote stappen zet. Zo kwam uw correspondent tot zijn idee van een scriptieprijs; met relatief beperkte middelen stuur je zo hopelijk studenten en hun begeleiders richting dit ‘dossier’. Ik begon met de inleg uit eigen middelen van 5.000 euro prijzengeld, en nodigde lezers uit om voor eenzelfde bedrag in de jury plaats te nemen.

Maar de persoon die zich uitgeeft voor Jan Verschure kijkt er dwars doorheen! Het is me wat, zo op je eigen site door het ijs gaan. Gelukkig wordt het nergens persoonlijk, daaraan merk je toch dat NRC door de bank genomen een meer bezonnen slag lezers trekt.

Nu denkt u, och, die correspondent zit stuk, en gaat een beetje afgeven op kritiese landgenoten als de man die zich uitgeeft voor Jan Verschure.

Gefopt!

Want ik ben zwaar overdonderd door de respons voor mijn jury. Die kwam binnen via een e-mailadres waar ik pas na enige tijd bij kon, maar nu is duidelijk dat zeker tien lezers zich hebben opgegeven voor een jurylidmaatschap. Tien! Nog een paar anderen hebben nog wat bedenktijd gevraagd, maar ook als zij niet toetreden, zitten we op 50 mille! Dan kunnen we serieus prijzengeld uitreiken voor drie winnaars, en daarna best wel groot denken over de besteding van de rest van het geld.

Noem uw correspondent een blijhoofd, maar hier ga ik wel van fluiten (en een beetje zweten). De lezer Edward Bongers gaf zich publiekelijk op, via de site: „Sinds drie jaar rij ik bijna dagelijks in mijn elektrische auto (een TWIKE) vanaf mijn woonplaats Thorn naar Sittard en naar afspraken binnen een straal van 50 kilometer. De elektriciteit die de TWIKE verbruikt wek ik op met 9 zonnepanelen. De totale vergoeding hiervoor is 89 euro. Dit betekent dat ik op jaarbasis 4.628 euro ontvang, terwijl daar vrijwel geen variabele kosten tegenover staan.

Nu zou ik deze opbrengst eigenlijk op een spaarrekening moeten storten om daarmee op termijn nieuwe accu’s of de opvolger van de huidige TWIKE te kopen, maar ik heb besloten om in plaats daarvan een bescheiden bijdrage te leveren voor een betere wereld. De 4.628 euro rond ik naar boven af tot 5.000 euro en stel ik beschikbaar aan de Elektrische Scriptieprijs 2010.”

PS En in de serie ‘Missers van uw correspondent – the story continues’ meldt een oplettende lezer: „Al een paar keer heb ik me er over verbaasd dat je het hebt over het terugdringen van stikstof uit de Nederlandse binnenstad. Eerst dacht ik dat het een grapje was, maar gisteren zag ik het weer en ik begin nu te geloven dat het toch een foutje is. Stikstof is echt niet een probleem in deze wereld. We leven al sinds het begin der tijden met 78 procent stikstof in de lucht.”

PPS Volgende week gaan we het hebben over de elektrische scooters.

De volgende aflevering staatal op nrc.nl/weekblad