Breakestra mixt denderende funk

Soul Breakestra, 29/10 Melkweg Amsterdam.****

Het is de omgekeerde wereld: een soulband die de mixkunsten van een dj imiteert om de muziek tot een vloeiend geheel te smeden. Breakestra uit Los Angeles doet niet aan losse nummers of pauzes. Zodra het achttal het podium betreedt, breekt het los in een dampende cocktail van funk, soul, ska en alles wat swingt. Hun optredens zijn dansfeesten waar een dj niet aan kan tippen, want hier wordt levende muziek gemaakt die maat voor maat inspeelt op de wensen van het publiek.

„The breaks” zijn de grote inspiratie voor bandleider Miles Tackett; dezelfde breakbeats die de pioniers uit de hiphop inspireerden tot de soulvolle basis van de vroegste raphits. De muzikanten van Breakestra schakelen moeiteloos over van zware funk van James Brown op de luchtige ska van Jackie Mittoo, of van beproefde breakbeatklassiekers als Apache van The Incredible Bongo Band op eigen materiaal. Tackett speelt bas, gitaar en geplukte elektrische cello, maar is bovenal bandleider en spreekstalmeester. Orgel, blazers en stuwende ritmes herinneren aan de tijdloze groove van Stax.

In het tienjarig bestaan maakte Breakestra vier albums; meestal variaties op het mixtape-principe van nummers die naadloos in elkaar overlopen. De nieuwe cd Dusk Till Dawn bevat een instantklassieker in de onderkoelde swing van de soulsong Come on over, live al meteen een hoogtepunt. Zangeres Afrodyete doet niet onder voor soulheldinnen als Shirley Brown of Candi Staton. Op het podium was ze de gangmaker, die met haar machtige heupbewegingen de hele zaal mee kreeg, en wandelende samplebank die zwoele kreten aan de doordenderende funkmachine toevoegde. Twee uur lang duurde het nachtelijke soulfeest, met een hakkelende skaversie van Johnny Cash’ Ring of Fire als zeldzaam rustmoment.

    • Jan Vollaard