Bij de voorplaat

Een witte huls van condens omgeeft de voorkant van deze bijna honderd meter lange raket. Een test met de Ares I was afgelopen woensdag het eerste serieuze resultaat van Constellation, het nieuwe ruimtevaartprogramma van de Nasa. De testvlucht duurde zes minuten. Bovenop de raket was een dummy gemonteerd van de Orion, een capsule die in 2020 opnieuw Amerikanen naar de maan moet brengen en uiteindelijk naar Mars. Nu stortte de proefcapsule in zee. De gedeukte eerste trap van de raket zelf is uit de Atlantische oceaan gevist, mogelijk beschadigd doordat één van zijn drie parachutes niet werkte. Ares I is de beoogd opvolger van de spaceshuttle, die volgend jaar uit de running gaat. De raket gaat een onzekere toekomst tegemoet. Een commissie die het Amerikaanse ruimtevaartprogramma onderzocht in opdracht van president Obama concludeerde medio oktober dat de ontwikkeling van de nieuwe raket binnen het huidige budget problemen oplevert. [MvN]