AMC bevordert onze moederschapscultus

In de discussie over ‘diepvriesbaby’s’ (Opinie & Debat, 24 oktober) blijft een belangrijk argument onderbelicht: het voornemen van het AMC om eicellen in te vriezen bevordert de toch al zo sterke moederschapscultus in Nederland.

Het signaal dat wordt afgegeven: de kinderwens is bij vrouwen zo allesoverheersend dat deze koste wat kost moet worden gerealiseerd.

Vrouwen die lang twijfelen aan het al dan niet krijgen van kinderen doen dat vaker vanwege het ontbreken van de juiste partner of vanwege de angst hun vrijheid kwijt te raken dan omwille van hun carrière. De biologische klok dwingt hen nu nog op enig moment de knoop door te hakken en door te gaan met hun leven. Zou een jaartje of tien extra wik- en weegtijd de dilemma’s voor deze vrouwen oplossen en de beslissing makkelijker maken? Dat betwijfel ik. Ook richting werkgevers is het signaal niet goed: als vrouwen nog ‘alle tijd’ hebben om een eventuele kinderwens te vervullen, wordt de noodzaak om goede voorzieningen te combineren voor mensen (m/v) die gezin en loopbaan willen combineren minder urgent.

Een storende ondertoon in de discussie is bovendien dat het krijgen van kinderen de levensvervulling van vrijwel alle vrouwen zou zijn. Veel vrouwen hebben echter, zoals ik, zelf gekozen voor kinderloosheid.

Nu al moeten we ons vaak verantwoorden voor het niet-moederschap. Straks krijgen we nog het advies onze eicellen te laten invriezen, voor het geval we alsnog spijt krijgen.

Emely Nobis

Auteur van Geen kinderen geen bezwaar. Waarom niet alle vrouwen moeder willen zijn, Amsterdam