Zelaya mag terugkeren als president

De afgezette Hondurese president Zelaya viert met zijn aanhangers het akkoord dat hij vannacht bereikte met het interim-bewind over zijn terugkeer. Foto Reuters Honduras' ousted President Manuel Zelaya poses with his supporters inside the Brazilian embassy in Tegucigalpa October 30, 2009. Honduras' de facto government buckled under international pressure and agreed to allow the return to power of President Manuel Zelaya, who was toppled in a military coup four months ago. The breakthrough late on Thursday followed renewed pressure from senior U.S. officials who traveled to Honduras this week for a last-ditch effort to end a crisis that had handed U.S. President Barack Obama a foreign policy headache. REUTERS/Edgard Garrido (HONDURAS POLITICS) REUTERS

Vier maanden na de verwijdering van Manuel Zelaya als president van Honduras lijkt een einde gekomen aan de politieke crisis in het land. Vannacht maakten Zelaya en zijn rivaal, interim-president Roberto Micheletti bekend dat een politiek akkoord is gesloten.

Cruciaal aspect van het akkoord is dat Zelaya weer president wordt, als hoofd van een regering van nationale eenheid en verzoening.

Zelaya werd op 28 juni afgezet. De linkse leider had die dag een referendum willen houden over instelling van een grondwetgevende vergadering. Congres, leger en Hooggerechtshof verdachten Zelaya er echter van via deze weg een tweede termijn voor zichzelf te willen regelen. Het leger vloog de president hierop het land uit.

Al vóór deze coup stonden voor 29 november verkiezingen gepland. Deze gaan nu door en de nieuwe gekozen president moet door alle partijen worden erkend. Zelaya dient zijn termijn, die in januari 2010 afloopt, uit, maar zonder gezag over de strijdkrachten.

Het plan behoeft nu nog de goedkeuring van het Congres, dat er vandaag over zou stemmen. De volksvertegenwoordigers krijgen daarbij een ‘advies’ van het Hof.

Micheletti sprak gisteren van „een aanzienlijke concessie” op het punt van Zelaya’s terugkeer. Zijn bewind wees de afgelopen weken categorisch elk plan af waaronder Zelaya kon terugkeren.

Zelaya zei vannacht dat vandaag „de dag wordt van de terugkeer naar de democratie”. Sinds hij in september heimelijk terugkeerde naar Honduras, houdt hij zich op in de Braziliaanse ambassade.

In het akkoord zien de partijen af van „amnestie voor politieke misdrijven”. Micheletti had Zelaya deze aangeboden, maar die zei eerder al deze „niet nodig te hebben”.

Het akkoord komt in grote lijnen overeen met het ontwerp-akkoord dat de Costa-Ricaanse president Arias begin juli al opstelde. Zijn bemiddeling leverde de afgelopen maanden niets op, ondanks toenemende druk van de regio, inclusief de VS. Leden van het interim-bewind kregen geen visa meer en hulp, leningen en militaire samenwerking werden gestaakt.

De doorbraak vannacht komt na bemiddeling door de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, Thomas Shannon. Hij trok de dialoog deze week vlot. Shannon zei gisteren dat de VS zullen helpen bij de verkiezingen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Clinton reageerde vanuit Pakistan dat ze „het Hon-durese volk wil feliciteren met dit historische akkoord”. (AP, AFP)