Voorstel hervorming ziektekosten VS rond

Washington. Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, heeft gisteren de tekst van een wetsvoorstel voor de hervorming van de gezondheidszorg bekendgemaakt. Het voorstel zal nu naar het Huis van Afgevaardigden worden gestuurd, dat zich daarover waarschijnlijk volgende week zal uitspreken. Als het wordt aangenomen, hebben 36 miljoen Amerikanen meer een ziektekostenverzekering. Pelosi zei dat 96 procent van alle Amerikanen betaalbare zorg krijgt als het voorstel wordt aanvaard. De hervorming voorziet in een zogenoemde `public option`. Daarbij creëert de overheid een verzekeringsbedrijf dat zorgpolissen aanbiedt tegen lagere premies dan particuliere verzekeraars, zodat deze niet langer eenzijdig de premies kunnen opdrijven. Maar de `public option` die in het voorstel staat, is een verwaterde versie, die niet zo ver gaat als progressieve Democraten hadden gewild. In de VS zijn 47 miljoen mensen onverzekerd. President Obama heeft de hervorming van de gezondheidszorg tot het belangrijkste thema van zijn binnenlandse agenda gemaakt.