Video maffiamoord schokt Italië

Een schokkende video toont live een camorra-executie in Napels, terwijl omstanders onverschillig blijven. Het Openbaar Ministerie in Napels heeft de video vrijgegeven in de hoop de dader te vinden. De opname is te zien op de internetsites van veel grote Italiaanse kranten.

Het meest verontrustend aan de moord is de alledaagsheid van het tafereel. Een camera van een gesloten camerasysteem in een winkelstraat filmt Mariano Bacio Tarracino, een 53-jarige man met een maffiaverleden. Tarracino staat bij de ingang van een barretje in de wijk Sanita. De moordenaar, een man met een pet, stapt de bar in waar minstens zes mensen zijn. Even later komt hij naar buiten. Al lopend heft hij zijn arm op en schiet een, twee keer, bukt even, dient een nekschot toe en wandelt weg. Geen heftige reacties, niemand uit de bar komt het slachtoffer te hulp, passanten lopen door, uit angst of uit onverschilligheid. Een verkoper verplaatst zijn kraampje een paar meter.

Het gezicht van de dader is goed herkenbaar, maar de identificatie wil maar niet lukken. „We hebben besloten de video zo breed mogelijk te verspreiden in de hoop informatie los te krijgen waarmee de moordenaar kan worden geïdentificeerd”, aldus de antimaffiapolitie in Napels.

De video heeft tot verontwaardigde reacties onder politici geleid. Een lid van de groene partij in Campanië heeft 2.000 euro uitgeloofd voor wie informatie verschaft die tot arrestatie van de moordenaar leidt. Roberto Saviano, schrijver van het boek Gomorra die zelf permanent wordt bewaakt omdat hij wordt bedreigd, spreekt van een tragisch tafereel: „In sommige delen van Italië is het leven dus niks waard.”

Bekijk de (schokkende) beelden op nrc.nl/buitenland