Theater & Dans Selectie

Laura van Dolron

In de monoloog Iemand moet het doen doet Laura van Dolron wat ze al veel vaker heeft gedaan – en dat is een aanbeveling. Ze doet verslag van de reizen die ze de afgelopen periode maakte, op kosten van het Nationale Toneel: op retraite in Thailand, bij een kluizenaar in Spanje, bij Palestijnse jongeren in Jeruzalem, en bij een workshop ‘woede omzetten in liefde’ in Groningen. Het reisverhaal legt zij in het mozaïek van haar opvattingen. Ze paart de alternatieve levenswijzen die ze ontdekte aan kritiek op het Westen. T/m 14 nov. Nationale Toneel Gebouw. Inl: www.nationaletoneel.nl

Ibsen

In Vijand van het volk (1882) van Henrik Ibsen ontdekt een idealistische dorpsdokter dat het kuurbad vergiftigd is. Bij Toneelgroep Maastricht van Arie de Mol dienen elektrische gitaren ter decoratie. De acteurs spelen nummers van The Velvet Underground, zoals Pale Blue Eyes en All Tomorrows Parties. Hiermee schiet De Mol het stuk naar de late jaren zestig, niet als protestkunst maar als tijdsbeeld. Een dynamische, wervelend, met souplesse en verve gespeelde voorstelling. Tournee t/m 22/12. Inl: toneelgroepmaastricht.n

Vincent Bijlo

In Verlicht zit cabaretier Vincent Bijlo geregeld op een hometrainer. Doktersadvies, luidt zijn verklaring, want hij leed aan allerlei onbestemde kwalen. Bijlo is een onvervalst moralist, maar dist zijn ergernissen zodanig op dat er veel te lachen valt. Hij is grimmig en geestig tegelijk. Met zijn sardonische grappen maakt hij Verlicht tot een pakkend programma dat een treffend beeld geeft van de stand van het land. Zoals het een goed cabaretier betaamt. Tournee t/m 6/3. Inl. www.ruuddegraaf.nl.

Ko van Dijk

In het toneelstuk Ko! verbeeldt een handelsreiziger zich dat hij Ko van Dijk is. Op basis van Tsjechovs Zwanenzang schept schrijver Dick van den Heuvel een ingenieus vlechtwerk waarin de hoofdpersoon scènes uit zijn leven herbeleeft, afgewisseld door scènetjes uit het oeuvre van Ko van Dijk: Herfst in Riga, Requiem voor een zwaargewicht, Mooi weer vandaag. Titus Muizelaar speelt een beheerste hoofdrol, waarin soms het barokke van Van Dijk doorschemert zonder dat het een imitatie wordt. Tournee t/m 15/1. Inl: www.stichtingbeeldenstorm.nl

Maarten van Roozendaal

In het programma Noem het maar vrienden zingt Maarten van Roozendaal hoogtepunten uit zijn eerdere show, aangevuld met nieuw materiaal. Een uitgebreide rockgroep schept een bedding waarin Van Roozendaals gruizige zang des te beter tot zijn recht komt. Vaak alsof hij hardop zit na te denken, zoals in een glimlachverwekkend nummer over het herkennen van kinderen op een oude klassefoto, maar soms ook vormvast en intens triest, zoals in de chanson over de man die zijn vrouw vertelt „dat ik niet bij jou ben weggegaan / dat ik jou allang al had verlaten”. Tournee t/m 19 dec. Inl: www.kikproductions.nl.

La voix humaine

Halina Reijn toert rond in Nederland met de monoloog La voix humaine van Jean Cocteau uit 1927: het laatste telefoongesprek van een vrouw met de man die haar verliet. Reijn koppelt in haar indringende spel de stadia die de vrouw doormaakt aan evenzoveel spelregisters. Geen schreeuwen en huilen, maar alles ingehouden zacht. Ze begint gespeeld opwekt. Even flink zijn. Omdat zij de paniek nauwelijks speelt, voel je hem onder het onderdrukt verdriet. Tournee t/m 12 juni. www.toneelgroepamsterdam.nl.