Strengere regels voor giften aan Europese ambtenaren

Rotterdam. De Europese Commissie wil de regels voor EU-ambtenaren over het aannemen van giften verder aanscherpen. Twee hooggeplaatste commissie-ambtenaren hadden in 2007 vip-kaarten van sportkledingproducent Nike aangenomen voor een rugbywedstrijd in Parijs. De commissie heeft toegegeven dat dat niet had gemogen, meldt het Europese weekblad European Voice. De zaak was onderzocht door Nikiforos Diamondouros, de Europese ombudsman. Milieuorganisatie Friends of the earth had een klacht bij hem ingediend. Nike bood de kaarten in september 2007 aan bij twee ambtenaren die werkten voor Peter Mandelson, de toenmalige eurocommissaris voor handel. Zij kregen vervolgens toestemming van het hoofd van Mandelsons kantoor om de gift te accepteren. Nike zorgde voor een auto die hen naar Parijs bracht. Volgens Friends of the earth kon sprake zijn van een belangenconflict omdat de twee hadden gewerkt aan importtarieven voor sportschoenen uit China en Vietnam. De organisatie wees er ook op dat de regels voor Commissie-ambtenaren het accepteren van dergelijke giften destijds ook al niet toestonden. Volgens Diamondouros heeft er geen belangenconflict plaatsgevonden.