Spoeddebat over stichting van prins

De Tweede Kamer wenst een spoeddebat over de stichting die afstand moet creëren tussen kroonprins Willem-Alexander en zijn investering in een Mozambikaans vastgoedproject. Aanleiding is berichtgeving in NRC Handelsblad dat de voorzitter van de onafhankelijke stichting ook zelf rechtstreeks investeert in het project. Eerder zei premier Balkenende dat de stichting in „volstrekte autonomie” opereert.

Harold Fentener van Vlissingen, voorzitter van de Stichting Administratiekantoor Machangulo, is tevens aandeelhouder van het bedrijf Machangulo SA, dat kroonprins Willem-Alexander het recht geeft een vakantiehuis in Mozambique te bouwen. Dat blijkt uit de stukken die bij het handelsregister in Maputo zijn ingediend om het bedrijf te registreren.

De woordvoerder van de stichting bevestigt dat „de heer Fentener van Vlissingen een aandeel in Machangulo SA heeft”. Dat maakt hem volgens de stichting „bij uitstek geschikt als voorzitter van de stichting, die ook als aandeelhouder in de SA fungeert, in welke rol hij de belangen en ontwikkelingen van zeer nabij kan volgen”.

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) meldt dat Balkenende op de hoogte is van de participatie van Fentener van Vlissingen. „Deze aandelenparticipatie gaat niet ten koste van de autonomie van het bestuur van de stichting”, aldus de RVD.

D66 en GroenLinks willen een spoeddebat over de kwestie. Ineke van Gent (GroenLinks) spreekt van „een wespennest” in Machangulo, het schiereiland waar de vakantievilla’s zijn gepland. „De beheersstichting begint inmiddels op een schijnconstructie te lijken.” Van Gent wenst inzage in alle, op de stichting betrekking hebbende stukken.”

De SP en de PVV steunen het verzoek van GroenLinks en D66.

Het CDA wenst opheldering van de minister-president. Liesbeth Spies: „„Ik wil weten hoe het zit. Wat zijn de feiten en hoe waardeert de minister-president dit?”

VVD spreekt van een „slimme oplossing”. Willibrord van Beek: „Ik zou mijn zakelijke belangen graag aan Fentener van Vlissingen uitbesteden. Ik zie geen belangenconflict.”

Lees meer achtergronden over Mozambique op nrc.nl