Soulvol opvrijen en countryachtig knauwen

concert Pop****

Brett Dennen: Gehoord: 27/10, Melkweg, Amsterdam.

Hij is een ‘nerdy’ verschijning, met zijn dikke haar en jampotglazen bril. Maar singer/songwriter Brett Dennen (30) uit Oakdale, Californië, is verder een bijzonder verleidelijke zanger en muzikant. Zijn melodieën, door hem gespeeld op semi-akoestische gitaar en begeleid door lichte, majeure toetsen en solide drums, vleien zich aangenaam in het oor en zalven, wiegen en kietelen daar.

Dennen mengt zijn folkachtige pop met warmbloedige soul of een Caraïbisch arrangementje. Zijn nummers zijn toegankelijk, maar niet simpel: een ander ritme of tempo zorgt op tijd voor verrassing. De ‘thinking man’s Jack Johnson’, is hij. Even fijn, maar veel origineler. Dat is grotendeels te danken aan Dennens uitzonderlijke stem. Die lijkt nasaal en geknepen, maar blijkt live bijzonder veelzijdig. Dennen kan jazzy improviseren, soulvol opvrijen en countryachtig knauwen. Als hij zingt heeft hij een rauw zuidelijk Amerikaans accent.

Dennen maakte al drie albums en verwierf roem in Amerika toen zijn liedjes werden gebruikt in de televisieseries Grey’s Anatomy en Men in Trees. De akoestische uitvoering van nieuwe nummers, aan het begin van het concert en als fraaie toegift, zorgde voor een verstild kippenvelmoment.

Herien Wensink

Brett Dennen speelt morgen in de Oosterpoort, Groningen.

    • Herien Wensink