Schalke en Moeskroen mogen doorspelen

Schalke 04 is voorlopig gered van een financiële ondergang. De Duitse voetbalclub, die momenteel vierde staat in de Bundesliga, heeft zich gisteren voor de komende tien jaar verzekerd van 25,5 miljoen euro. Daarmee komt Schalke, dat kampt met een verlies van 137 miljoen euro, voorlopig tegemoet aan de licentievoorwaarden van de Duitse voetbalbond.

In België mag eersteklasser Excelsior Moeskroen vanavond toch zijn competitiewedstrijd tegen Standard Luik spelen. De club, die een schuld heeft van ruim 800.000 euro, gaat in beroep tegen het besluit van de Belgische bond om Moeskroen per direct zijn licentie te ontnemen. Volgens de leiding van Moeskroen kan het zijn verplichtingen zoals salarissen voorlopig nakomen en zijn er mogelijkheden om te blijven bestaan.

Schalke tekende gisteren een contract met de GEW, de lokale energiemaatschappij in Gelsenkirchen. De club, die in zijn thuiswedstrijden altijd 60.000 toeschouwers in de Arena auf Schalke trekt, verkoopt voor 15 miljoen aandelen van het stadion aan GEW. Daarnaast verstrekt een nationaal kredietinstituut in samenwerking met GEW een lening van 10,5 miljoen euro aan Schalke, dat al ruim honderd jaar een van de grootste clubs van Duitsland is.

Een van de sponsors van Schalke is het Russische energiebedrijf Gazprom, dat zich in 2006 verbond aan de Duitse club. Het is niet duidelijk of de investering van Gazprom invloed heeft op de begroting van Schalke. De club, die momenteel vierde staat in de Bundesliga, gold tot voor kort als de op een na rijkste club van Duitsland, na Bayern München. Morgen speelt Schalke thuis tegen Bayer Leverkusen.