Schadevergoeding na dodelijk drinkspelletje

Een Amerikaans radiostation moet 16,5 miljoen dollar (11 miljoen euro) schadevergoeding betalen aan de familie van een vrouw die overleed na deelname aan een drinkspelletje op de zender uit Sacramento, Californië.

Jennifer Strange (28) deed in januari 2007 op KDND-FM mee aan een wedstrijd waarbij de uitdaging was zoveel mogelijk water te drinken, zonder tussendoor naar het toilet te gaan. De vrouw verloor de wedstrijd, maar op het moment dat ze afhaakte had ze al zo veel water ingenomen dat ze enkele uren later stierf aan een acute watervergiftiging.

De twintig deelnemers moesten tijdens de show elk kwartier een waterflesje van 225 ml leegdrinken. Na acht rondes werden dit halveliterflessen. Totdat ze uiteindelijk als een-na-laatste afviel, dronk Strang op deze wijze mogelijk tot 7,5 liter water.

De inname van zo’n grote hoeveelheid water in een relatief kort tijdsbestek kan de hersenen doen opzwellen, waarna vitale lichaamsfuncties er mee op houden. De vrouw klaagde al tijdens de uitzending over hoofdpijn en misselijkheid.

Daags na het incident werden al tien betrokken werknemers van KDND-FM ontslagen. Het station en zijn eigenaar, mediabedrijf Entercom, stelden tijdens dit proces dat hen niets te verwijten viel omdat de vrouw de risico’s zelf had kunnen kennen. De jury oordeelde dat het station de deelnemers had moeten inlichten.

De wedstrijd waaraan ze deelnam had als titel „Hold Your Wee for a Wii”, een woordspeling op de te winnen hoofdprijs: een Nintendo Wii-spelcomputer. Strange had deze willen winnen voor haar drie kinderen. (AP, AFP, BBC)