RKC Waalwijk voorlopig gered van faillissement

RKC Waalwijk blijft voorlopig behouden voor het betaalde voetbal. De gemeente Waalwijk staat het komende half jaar garant voor een lagere stadionhuur en in die tijd krijgen de inwoners van Waalwijk de tijd om anderhalve ton in te zamelen voor de noodlijdende club.

Burgemeester Nol Kleijngeld heeft dat gisteren bekendgemaakt op een persconferentie. Ook moet de hekkensluiter van de eredivisie voor 1 november met een plan van aanpak voor de KNVB komen om de financiële problemen op te lossen.

Zowel hoofdsponsor Mandemakers, RKC Waalwijk als de gemeente kan leven met deze oplossing. De patstelling tussen gemeente en sponsor over de huursom blijft bestaan. Mandemakers wil garant staan voor een bedrag van 2,4 miljoen euro op voorwaarde dat de gemeente de huur van het stadion verlaagt van zes naar drie ton. De gemeente ging ook gisteren niet verder dan 450.000 euro.

De Stichting Steun RKC begint morgen, voorafgaand aan de derby tegen Willem II, met de inzameling van geld. Supporters kunnen met een machtiging geld aan de stichting doneren. De stichting heeft tot 1 april volgend jaar gekregen om het benodigde bedrag bijeen te brengen. Het geld uit de gemeenschap moet een lagere opbrengst uit de verhuur van het stadion compenseren. De Stichting Steun RKC is opgericht door de supporters van de club, naar voorbeeld van de Stichting Trots op Fortuna, die onlangs met succes geld inzamelde voor de Limburgse club Fortuna Sittard.

Algemeen directeur Justin Goetzee van RKC Waalwijk zei gisteren dat het plan van aanpak voor de KNVB al klaar is. „We kunnen betaald voetbal voorlopig garanderen. Ik heb samen met technisch manager Mohammed Allach een sociaal-maatschappelijk plan opgesteld om ook naar de gemeenschap toe een signaal af te geven”, aldus Goetzee.

Burgemeester Kleijngeld vindt dat de RKC-spelers betrokken moeten worden bij de Waalwijkse gemeenschap door bijvoorbeeld gymlessen te geven. (ANP)