Recessie in VS is voorbij, economie groeit 3,5 procent

De economie in de Verenigde Staten groeit weer. Daarmee komt een einde aan vier kwartalen van recessie, de langste periode van krimp sinds de Grote Depressie van de vorige eeuw.

Dat maakte het Bureau of Economic Analysis van het Amerikaanse ministerie van Handel gisteren bekend. Het economische groei- (of krimp-)cijfer is de belangrijkste barometer van de economie.

Dankzij hogere consumentenbestedingen, een licht herstel op de huizenmarkt en vooral door stevige stimuleringsmaatregelen van de overheid bedroeg de groei in het derde kwartaal op jaarbasis 3,5 procent, licht hoger dan analisten hadden verwacht. In het tweede kwartaal kromp de Amerikaanse economie nog met 0,7 procent op jaarbasis. Vorig kwartaal maakten Frankrijk, Duitsland en Japan al bekend weer te groeien.

De Dow Jones-index in New York steeg gisteren met 2 procent. In Europa daalden de koersen vanmorgen echter alweer.

Onduidelijk blijft of de Amerikaanse groei duurzaam is of dat het om een tijdelijke opleving gaat. Een substantieel deel van de groei wordt veroorzaakt door de honderden miljarden die de regering-Obama in de economie heeft gepompt. De sloopregeling voor auto’s en stimuleringsprogramma’s voor huizenbezitters jagen de consumentenbestedingen kunstmatig op, maar die regelingen zijn tijdelijk. Een ander deel van de groei kwam op het conto van het bedrijfsleven, dat de voorraden weer op peil heeft gebracht. Samen waren die goed voor driekwart van de groei, andere overheidsmaatregelen voor nog eens 0,5 procentpunt. De groei in de private sector viel tegen.

De raming van het BEA is niet het officiële groeicijfer. Dat wordt pas veel later door het National Bureau of Economic Research vastgesteld. Volgens de NBER begon de recessie in december 2007.

Larry Summers: pagina 13