Ravissante robbedoes

Dvd muziek Ramses Shaffy: Laat me € 19,95 * * * *

Dvd muziek

Ramses Shaffy: Laat me

€ 19,95 * * * *

Broos en hulpbehoevend, ondersteund door twee vrienden, maakte Ramses Shaffy (76) maandagmiddag zijn entree in het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Hij nam daar het eerste exemplaar in ontvangst van het dvd-boxje Laat me, een bloemlezing die weer eens aantoont dat de omroeparchieven ware schatkamers zijn. Uit allerlei tv-programma’s, waarvan de meeste allang vergeten zijn, kwamen vele tientallen liedjes tevoorschijn die Shaffy in meer dan veertig jaar tijd heeft gezongen. Van zijn allergrootste hits tot en met allerlei verrassends van eigen en andermans hand.

Nadat hij uitbundig was toegezongen, ging Shaffy zelf ook nog even aan de piano zitten en fluisterde wat woorden over het vroege uur waarop hij die ochtend was gewekt om op tijd bij deze presentatie aanwezig te kunnen zijn. Wat een verschil met de ravissante robbedoes die in 1967 – in het eerste optreden op de eerste van de twee dvd’s – stormachtig stond te zingen dat Nederland nu maar eens wakker moest worden: „Ik geloof dat nu een nieuwe tijd begint”. En die daarna, samen met een feeërieke Liesbeth List en een luidkeels meegalmende Louis van Dijk, de tekst– en bijkans eindeloze Shaffy Cantate aanhief. Het was de jubelzang van een jonge generatie die voortaan alles anders ging doen.

De oudste beelden in deze compilatie dateren al van 1961, uit een programma waarin de jonge Shaffy manmoedig zit vol te houden dat zijn verblijf in Rome – waar hij naar toe ging om filmacteur te worden – een succes is. Nu we weten dat dat ver bezijden de waarheid was, zien we een ongemakkelijk gesprekje dat hooguit wordt gered door de voorzichtige flirt waarmee Shaffy de ondervragende NCRV-omroepster ontwapent. Curieus is ook een schaapachtig interviewtje uit 1966 waarin de interviewende Ronnie Tober de kluts zo zeer kwijtraakt dat hij uiteindelijk de hem door zijn gast gestelde vragen zit te beantwoorden. Op de tweede dvd wordt dat fragment onmiddellijk gevolgd door een hoogst openhartige uitzending met Martin Simek, uit 1995. Groter kan een contrast niet zijn.

Maar hier gaat het natuurlijk vooral om de liedjes die in veel verschillende tv-stijlen voorbij komen. Ze lopen uiteen van zijn aan het Noordzeestrand geplaybackte Mens durf te leven tot en met de mooie concertregistratie waarin Shaffy bewonderenswaardig werk maakt van diverse Sinatra-nummers. Want hij was lang niet alleen de man van de extatische overgave, hij was veel veelzijdiger.

    • Henk van Gelder