Opnieuw pooier op de vlucht, OM niet gepolst

Een gevangene die tot vier jaar cel is veroordeeld voor mensenhandel is afgelopen weekend niet teruggekeerd van verlof. De man moet nog tot september volgend jaar vastzitten en is voortvluchtig. Dat heeft minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) gisteren tijdens een overleg in de Tweede Kamer bekendgemaakt.

Vermoedelijk gaat het om een Bulgaar die vastzat in gevangenis De Marwei in Leeuwarden. Hij zat sinds januari 2008 in voorarrest en is op 16 juli 2009 veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf voor meerdere gevallen van vrouwenhandel, prostitutie en uitbuiting. De vrouwen die voor hem werkten moesten zeven dagen per week werken, ook zonder condoom of als zij menstrueerden, en zij moesten al hun geld afstaan aan de veroordeelde. Justitie wil niet bevestigen of het om de genoemde man en gevangenis gaat.

Hirsch Ballin zei gisteren in de Tweede Kamer dat de penitentiaire inrichting waar de mensenhandelaar gevangen zat hem met verlof heeft laten gaan zonder advies in te winnen bij het Openbaar Ministerie (OM). Als dat wel was gebeurd zou het OM, wegens de ernst van de daden waarvoor hij veroordeeld is, hebben geadviseerd de man niet met verlof te laten gaan, aldus de minister.

In september ontsnapte de gewelddadige Saban B. tijdens een verlof van zeven dagen. Hij was tot 7,5 jaar celstraf veroordeeld voor vrouwenhandel. De inmiddels spoorloze Saban B., die de Turkse nationaliteit heeft en in Nederland als ongewenst vreemdeling staat geregistreerd, is vermoedelijk naar Turkije gevlucht. Bij verstek is B. afgelopen week bovenop zijn eerder opgelegde straf nog eens acht jaar celstraf opgelegd wegens twee pogingen tot moord en een poging tot vrouwenhandel.

Naar aanleiding van die kwestie heeft Hirsch Ballin de verlofregeling voor gedetineerden aangepast. Gisteren stuurde hij hierover een brief aan de Tweede Kamer. Als het aan de minister ligt, beslist de gevangenisdirecteur voortaan in alle gevallen over verlofverzoeken. Nu ligt die beslissing de ene keer bij de rechter en de andere keer bij de directeur van de penitentiaire inrichting.

Vreemdelingen die ongewenst zijn verklaard, hebben geen recht op verlof, schrijft Hirsch Ballin. Of de recentelijk ontsnapte mensenhandelaar in die categorie valt, wil het ministerie niet zeggen.