op nrcnext.nl

Eerste TED-inzending

De eerste inzending van de TEDxAmsterdam-prijsvraag heeft alle kenmerken van een goede TEDtalk. In het filmpje vertelt David Vogel hoe kranten volgens hem hun nieuwssites kunnen verbeteren. Bezoekers moeten „iets kunnen doen”. Zelf een briljant nieuw idee? Maak een presentatie in de vorm van een filmpje van maximaal drie minuten. Zet dat op YouTube met de tag #TEDxAms. Uit de tien meest bekeken filmpjes kiest een jury van NRC de drie beste.

Facebook telt vriendschap

Sinds deze week telt Facebook hoeveel connecties er zijn gelegd tussen verschillende godsdiensten, conflictgebieden en politieke denkbeelden. Op de site peace.facebook.com staat onder meer: „By enabling people from diverse backgrounds to easily connect and share their ideas, we can decrease world conflict in the short and long term.”

De wereld vergaat

Vaak lijkt de wereld gestaag richting de afgrond te gaan. Er is een milieucrisis, een voedselcrisis, een economische crisis, een oliecrisis. Wie het nieuws een beetje gevolgd heeft, kan een gevoel van dreigend onheil niet onderdrukken. De nieuwe documentaire Collapse van Chris Smith (American Movie, The Yes Men) vangt dit gevoel van naderende rampspoed.