Obama pakt homohaat aan

De Amerikaanse president Obama heeft een wet getekend waarin de definitie van haatmisdrijf wordt uitgebreid met geweld tegen homoseksuelen en transseksuelen. Onder de wet wordt jaarlijks 5 miljoen dollar uitgetrokken. De FBI en het ministerie van Justitie kunnen worden ingezet bij onderzoek naar en vervolging van misdrijven met homohaat als motief, wanneer de lokale opsporingsautoriteiten dit verzuimen. Ook kunnen hogere straffen worden opgelegd als wetgeving in de betreffende staat hierin niet voorziet. Daarnaast moet dit type misdrijven landelijk worden geregistreerd. De wet was ruim tien jaar lang inzet van strijd tussen Democraten en links-progressieve groepen die strijden voor meer rechten voor homo’s en anderzijds Republikeinen en conservatieve groepen die zich daartegen verzetten. (AP, Reuters)