NRCBOEKEN.NL

Covers van een detective magazine (jaren ’40) en een thriller (jaren ’50, deze foto)

Ruzie over Kafkamanuscript ‘Der Prozess’

De Israëlische Nationale Bibliotheek heeft het Museum voor Moderne Literatuur in het Duitse Marbach verzocht om het manuscript van Der Prozess van Franz Kafka terug te bezorgen aan Israël, om zo ‘een historische fout’ recht te zetten. Het Duitse museum heeft het verzoek al verworpen, en zegt dat het manuscript wettelijk werd verworven. De Israëlische bibliotheek beweert dat het manuscript destijds illegaal verkocht is aan Duitsland door Esther Hoffe, de voormalige secretaresse en partner van Kafka’s vriend Max Brod. Hoffe hield altijd vol dat zij de wettige erfgenaam ervan was. In 1988 bood ze het manuscript aan op een veiling bij Sotheby’s. Het werd voor 2 miljoen dollar verkocht aan een boekhandelaar in opdracht van de Duitse overheid. Het unieke document kwam op die manier in het museum in Marbach terecht. Voor zover het museum kan zeggen, is het manuscript als gift van Brod bij Hoffe terechtgekomen.

Hoffe ontzegde Kafka-onderzoekers telkens de toegang tot het deels onbekende materiaal. Een gedeelte ervan verkocht ze op veilingen, ander materiaal smokkelde ze uit Israël naar een Zwitserse kluis.

Hoffe liet bij haar dood vorig jaar alles na aan haar twee dochters. (DL/HC)

Philip Roth voorspelt het einde van de roman

In een interview met internetmagazine The Daily Beast bij het verschijnen van zijn nieuwe roman The Humbling, heeft de Amerikaanse schrijver Philip Roth het eind van de roman binnen 25 jaar voorspeld.

Het boek kan volgens hem niet concurreren met het scherm en de langdurige concentratie die nodig is voor het lezen van een roman, is volgens Roth aan het uitsterven. „Een boek lezen zal een cultus worden. Nog maar een kleine groep zal lezen. Misschien iets meer mensen dan de groep die nu nog Latijnse poëzie leest, maar iets in die orde van grootte’’, zei hij. The Humbling verschijnt op 2 november, ook in Nederlandse vertaling, en is al gekraakt in The Observer. Recensent William Skidelsky noemde het een ‘beschamende mislukking’. (MS)

John Le Carré verandert na 38 jaar van uitgever

Thrillerschrijver John Le Carré heeft na bijna vier decennia Hodder & Stoughton verruild voor Penguin, meldt het Britse vakblad The Bookseller. Zijn backlist, ongeveer 21 boeken, verhuist mee en zal door Penguin opnieuw worden uitgegeven in de serie Modern Classics. Een nieuw boek verschijnt in 2010. Welk bedrag met de transfer gemoeid was, is niet bekend gemaakt. Le Carré zei tegen het blad dat hij bedroefd was Hodder te verlaten, maar dat ‘het vooruitzicht mijn levenswerk door een klassieke uitgeverij van paperbacks gepresenteerd te zien in dit stadium van mijn carrière onontbeerlijk is.’ (MS)

President verzint Mandela-voorwoord

De Nelson Mandela Foundation dreigt met juridische acties tegen de president van Congo-Brazzaville, Denis Sassou-Nguesso, melden diverse kranten. In Straight Speaking for Africa prijkt een voorwoord van de voormalige Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela, maar dat blijkt gefingeerd. Mandela prijst daarin Sassou-Nguesso als ‘een van de grote Afrikaanse leiders, die zich onophoudelijk inzet voor bevrijding van onderdrukte volkeren’.

De dictator-president kwam in 1979 aan de macht na een coup en verkeert geregeld in opspraak na claims over corruptie en spilziek gedrag. De Nelson Mandela Foundation laat weten dat het om ‘een vals voorwoord’ gaat. ‘We veroordelen dit als een schaamteloos misbruik van Mandela's naam.’ (DL)

‘Keats stierf gruwelijke dood door medische fout’

Een verkeerde medische diagnose leidde tot het gruwelijke levenseinde van de Engelse romantische dichter John Keats (1795-1821). Dit schrijft de Brit Sue Brown in Joseph Severn. A Life. Severn was de vriend van Keats die de dichter in 1820 naar Rome haalde. Hier stelde de arts James Clark vast dat Keats een maagziekte had. Hij werd op een streng dieet van een stuk brood en één ansjovis per dag gezet. Samen met aderlatingen en het verbod op pijnstillers zorgde dit voor een pijnlijk sterven. (HC)

OP DE SITE

Boeken uit de toekomst, Lezen &cetera Live

Op nrcboeken.nl onder meer: tien boeken uit de catalogus van literair agent Andrew Wylie; én drie gesprekken (met Peter Terrin, Saskia De Coster en Tom Lanoye) uit de literaire talkshow Lezen &cetera Live.

Deze rubriek werkt samen met Dirk Leymans papierenman.blogspot.com.

    • Maartje Somers
    • Dirk Leyman