Muziek Selectie

The Dead Weather

Jim White flikt het weer, in alweer zijn derde band. De zanger en gitarist van The White Stripes heeft na de Raconteurs weer een spraakmakend gezelschap bijeen, dat zuigende bluesrock maakt. Met de donkere stem van Alison Mosshart (The Kills), Dean Fertita (Queens of the Stone Age) en Jack Lawrence (The Raconteurs). Let op die heerlijke zeurende cover van Gary Numans ‘Are Friends Electric’.

Melkweg, Amsterdam, wo 3 nov, 20.00u.

Maxwell

Na acht jaar was er deze zomer eindelijk weer een nieuwe plaat van soulzanger Maxwell, getiteld ‘BLACKsummers’night’, het begin van een ambitieuze trilogie. Zijn ingetogen, gepolijste stijl is nog ongeschonden.

Heineken Music Hall, Amsterdam, wo 4 nov. 20.00 u.

The Big Pink

‘A Brief History Of Love’ is de titel van het onlangs verschenen debuutalbum van het Britse electrorockduo The Big Pink. De single ‘Dominos’ is vrij irritant, maar verder is hun weidse eighties-sound goed te verteren. Eén van de hippe bands van het moment.

Paradiso, Amsterdam, ma 2 nov, 22u30.

Kamermuziekmarathon

De vrienden van het Concertgebouw en het Concertgebouworkest bestaan 75 jaar en Entree, de jongerenvereniging, 15 jaar. Zaterdag is er een kamermuziekmarathon, waaraan meer dan 80 musici van het Concertgebouworkest deelnemen. Zij kozen zelf het repertoire en de collega’s met wie ze willen spelen. Zondag is er een kinderconcert, van Entree, samen met het Koninklijk Concertgebouworkest. Harrie Geelen maakte met Eric Robillard een verhaal rond symfonisch repertoire. Kinderen vanaf 6 jaar kunnen luisteren en meezingen.

Concertgebouw, Amsterdam, za 31 okt., 12.00 uur. Kinderconcert zo 1 nov, 14.00 en 16.00 uur. Inl. www.concertvrienden.nl of www.entreeweb.nl

Harpiste Lavinia Meijer

wint de Nederlandse Muziekprijs en krijgt die uitgereikt in het Amsterdamse Concertgebouw tijdens de ZaterdagMatinee. Zij speelt er het Harpconcert van Henk Badings (1907-1987) en In balance voor harp solo van Isang Yun. 31/10, 14.15u Concertgebouw A'dam, 020-6718345

Het Yo! Opera Festival

brengt van 4 t/m 8 november het beste en nieuwste van wat jeugdopera kan zijn in Utrecht. Op het programma oa Grensgevallen: tien korte opera-, film-, installatie- en gameproducties. Ook met een multimediabewerking van Othello en De Operaflat; een flat waar je kunt aanbellen om er vijfentwintig verschillende operaatjes door jongeren te zien, elk één minuut durend. In Stadsschouwburg Utrecht en op locaties in Overvecht en Kanaleneiland.www.yo-opera.nl

George Duke & Friends

Het Metropole Orkest o.l.v. Jules Buckley gaat een samenwerking aan met jazzfunkmaster George Duke. Zij spelen met de Amerikaanse zanger Napoleon Murphy Brock, winnaar van een Grammy dit jaar. Verder zal de Antilliaanse zangeres Izaline Callister bijdragen aan deze pilot van het Amsterdam Jazz Festival.

Melkweg, Amsterdam, za 31 okt. Inl. www.amsterdamjf.com.

Jazz op de Maas

Nieuw concept waarbij het luxe schip De Hydrograaf uitvaart met gasten en jazzmuzikanten. Te beginnen met pianist Michiel Borstlap & Eldorado, en dj Jules Deelder.

Inschepen tussen 20-20u30, hoek Veerhaven/ Westerkade, Rotterdam, vr 30 okt. Entree € 95,-