Luister geen country

Denk goed na welke radiozender je kiest wanneer je de volgende keer in de auto stapt. Het is een zaak van leven of dood, ontdekte Warren Brodsky van de Ben-Gurion Universiteit in de Israëlische stad Beer Sheva. Hij ronselde studenten met een rijbewijs en deed ze een hartslagmeter om. Vervolgens zette hij ze anderhalf uur lang in een rijsimulator.

De studenten moesten in de virtuele auto rondjes rijden op een ringweg en zich daarbij zo goed mogelijk aan de verkeersregels houden. De omstandigheden waren steeds hetzelfde: de zon scheen en er was geen ander verkeer. Alleen de muziek veranderde. Het ene rondje hoorden de chauffeurs slijmerige ballads, even later dreunde dancemuziek uit de speakers.

Dat bleek het rijgedrag te beïnvloeden. Met snelle muziek reden de studenten harder en roekelozer. Ze veroorzaakten meer ongelukken en reden vaker door rood. Hoe kwam dat? Van opwinding kon geen sprake zijn, concludeert de onderzoeker, want de hartslag van de proefpersonen versnelde niet bij snellere muziek. Brodsky houdt het er daarom op dat snelle muziek meer afleidt.

Zijn rustige liedjes daarmee altijd een veilige keuze? Nee, blijkt uit onderzoek van Steven Stack en Jim Gundlach van respectievelijk Wayne State University en Auburn University. Het viel de twee sociaal-psychologen op dat de songteksten van countrymuziek behoorlijk depressief zijn. Van het kaliber: ‘Worked this place all my life, broke my heart, took my wife. Now I got nothing to show.’ Thema’s als geldproblemen, mislukte liefdes en alcoholmisbruik komen in bijna elk liedje naar voren.

En daar worden luisteraars vast niet vrolijk van, dachten de onderzoekers. Ze bekeken daarom de zelfmoordstatistieken van 49 grote steden in de VS. Deze cijfers vergeleken ze met de tijd die plaatselijke radiozenders besteedden aan countrymuziek. Wat bleek? Hoe meer mensen worden blootgesteld aan countrymuziek, hoe hoger het zelfmoordcijfer.

Dat de schuld echt ligt bij de muziek maken de onderzoekers aannemelijk door te corrigeren voor andere factoren die voor meer zelfmoorden zouden kunnen zorgen, zoals armoede en wapenbezit. Dus voor alle automobilisten die het leven lief hebben: luister naar rustige muziek, maar pas op voor country.

Rik Kuiper en Tonie Mudde

In de serie ‘Nooit geweten’ wordt wekelijks een wetenschappelijke tip gegeven.

    • Tonie Mudde
    • Rik Kuiper