Lobbyregister hoeft niet verplicht te zijn

Rotterdam. Het vrijwillige register voor lobbyisten in Brussel hoeft niet verplicht te worden. Dat is de conclusie van de eerste evaluatie van de Europese Commissie nu het register anderhalf jaar open is. Ruim 2.100 organisaties van belangenvertegenwoordigers schreven zich in, schrijft de nieuwswebsite EUobserver, naar aanleiding van het rapport dat woensdag is gepubliceerd. De Commissie ziet in dat aantal registraties een ”stabiele en stevige groei”, en vindt het daarom niet nodig om de registratie voortaan verplicht te stellen. Het register kreeg al vanaf de invoering ervan forse kritiek, juist vanwege het vrijwillige karakter ervan. Volgens critici melden vooral de grote, officiële lobbykantoren zich aan en blijven andere lobbyisten buiten hierdoor beeld. Met het register zou de transparantie over belangenvertegenwoordigers dus onvoldoende toenemen. Naar schatting lopen er in Brussel meer dan 15.000 lobbyisten rond, die zich met uiteenlopende Europese zaken bezighouden.