Laura Dekker blijft tot juli onder toezicht

Het veertienjarige meisje Laura Dekker, dat als jongste solozeiler tot nu toe de wereld wil rondvaren, blijft tot 1 juli volgend jaar onder toezicht staan van jeugdzorg. Zij mag tot die tijd niet vertrekken.

Dat hebben drie kinderrechters in Utrecht vanochtend bepaald. De Raad voor de Kinderbescherming had om verlenging van haar ondertoezichtstelling gevraagd, omdat de reis te gevaarlijk zou zijn.

De belangrijkste reden voor de rechters om haar nu niet te laten vertrekken, zijn de fysieke en zeiltechnische eisen die zo’n tocht aan haar stellen. Ze moet een EHBO-diploma halen, meer solo op zee oefenen en leren omgaan met hazeslaapjes. Ook moet haar schip moderne apparatuur krijgen.

Laura Dekker, net als haar ouders niet aanwezig tijdens de zitting, toonde zich na afloop „teleurgesteld dat de rechtbank op dit moment niet het vertrouwen” heeft, zei haar woordvoerder.

Haar advocaat, Peter de Lange, zag lichtpunten. „We hoeven de race niet op onze buik te schrijven. Laura, het ketelbinkie van Nederland, heeft alleen tijd nodig om deze prestatie te leveren.”

Het plan van ‘Team Laura Dekker’ om een andere boot met haar te laten meevaren en haar in elke haven te laten opvangen, kon de rechters niet overtuigen van haar veiligheid. ‘Sociaal-emotioneel’ zou het meisje wel in staat zijn twee jaar ‘alleen’ op zee te zijn, blijkt volgens de rechters uit een psychologisch onderzoek.

Dat Laura niet naar school zou gaan, was voor de rechters geen bezwaar. Ze haalt goede cijfers in 3 havo en zou onderwijs kunnen volgen via de Wereldschool. Wel moet Laura nog zaken regelen met die school. Dus is het beter later te vertrekken, aldus de rechters.

Haar vader, die Laura alleen opvoedt, zei eerder dat zijn dochter „niks meer te leren heeft”. De rechters hechtten zwaar aan het verschil van inzicht met Laura, die maandag toegaf nog niet klaar te zijn. Ze wil zelf eerst het schooljaar afmaken en pas volgende zomer vertrekken. Voor de rechters was dat reden de reis op z’n vroegst na 1 juli 2010 te laten beginnen. Tot dan is de opvoeding in handen van haar vader en Bureau Jeugdzorg. Beide partijen – plus Laura en haar moeder – kunnen tussentijds opheffing van de ondertoezichtstelling aanvragen. Haar moeder is niet langer tegen, maar ook zij wil meer veiligheid.

Als Laura een paar maanden vóór haar zestiende (september 2010) vertrekt en de race binnen twee jaar voltooit, verbetert ze het solorecord rond de wereld zeilen. Volgens haar woordvoerder mag ze van het Guiness Book of Records in het Panamakanaal bemanning aan boord hebben.

Lees de uitspraak op nrc.nl/binnenland