Kosten EU-voorzitterschap: één miljoen euro per dag

In het Grand Palais in Parijs hebben vorig jaar juli 43 staatshoofden en regeringsleiders gedineerd voor 5.050 euro per persoon. Gastheer Nicolas Sarkozy beschikte voor de gelegenheid over een douchecabine met straalvariatie en muziek. Kosten: ruim 245.000 euro.

In totaal kostte de oprichtingstop van de Mediterrane Unie (MU), want daar ging het om, toen in juli, 16,6 miljoen euro. President Sarkozy vierde de bijeenkomst als het eerste succes van het Franse voorzitterschap van de Europese Unie, in de tweede helft van 2008.

Een jaar later krijgt die MU een andere symbolische lading. Internationaal geldt zij als politiek fiasco. Spanningen tussen de Arabische leden en Israël verlammen haar. Een bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken is tot nader order uitgesteld omdat Egypte de Israëlische minister Avigdor Lieberman er niet bij wil hebben.

In Frankrijk was vooral de stralende show bijgebleven: goede gasten, mooi tapijt (91.000 euro). En het conferentiepodium was ook degelijk – dat kostte 300.000 euro.

Tot dat oordeel kwam van de Cour des Comptes, de Franse Rekenkamer. De gehele Franse pers schreef er gisteren over, inclusief dagblad Le Monde. De MU-top bleek de uitschieter in een Europees voorzitterschap, dat in totaal ruim 175 miljoen euro kostte. Doorgaans besteden lidstaten aan een half jaar voorzitterschap 70 tot 80 miljoen.

Geld speelt meestal geen rol in het Franse politieke debat, maar nu had de oppositie snel gerekend: de regeringsleiders verorberden met dat MU-maal vijf keer het minimumloon. En de vorige twee keer dat Frankrijk de EU voorzat, lagen de kosten ook beduidend lager: in 2000 kostte het de Fransen – omgerekend naar de euro – 54 miljoen, in 1995 slechts 12 miljoen euro.

Parijs organiseerde in een half jaar tijd ruim 500 evenementen, die aan het voorzitterschap gekoppeld werden. De kosten hiervan kwamen voor de rekening van de Franse belastingbetaler – iedere lidstaat betaalt zelf de evenementen die uit het voorzitterschap voortvloeien. Ministers en woordvoerders van Sarkozy haasten zich echter te onderstrepen dat de begrote uitgaven hoger lagen dan het uiteindelijk uitgegeven bedrag. En die dure douche? Die heeft Sarkozy niet eens gebruikt. Hij wast zich alleen thuis en op het Elysée.