kort

Zestig agenten in Irak opgepakt in verband met aanslag Bagdad

Bagdad. Meer dan 60 leden van de Iraakse veiligheidsdiensten, onder wie elf officieren, zijn de afgelopen dagen opgepakt in verband met de dubbele zelfmoordaanslagen zondag op regeringsgebouwen in Bagdad. Dat heeft de woordvoerder van het militair commando in de hoofdstad, generaal Qassem Atta, gisteren bekendgemaakt. De arrestanten waren gestationeerd in de omgeving van de gebouwen, die met een ring van controleposten waren beschermd. Bij de aanslagen kwamen volgens de laatste officiële opgave 153 om. De gouverneur van de provincie Bagdad beschuldigde elementen van de veiligheidsdiensten eerder van samenspanning met de daders. (AFP)

Voorstel hervorming ziektekosten VS rond

Washington. Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, heeft gisteren de tekst van een wetsvoorstel voor de hervorming van de gezondheidszorg bekendgemaakt. Het voorstel zal nu naar het Huis van Afgevaardigden worden gestuurd, dat zich daarover waarschijnlijk volgende week zal uitspreken. Als het wordt aangenomen, hebben 36 miljoen Amerikanen meer een ziektekostenverzekering. Pelosi zei dat 96 procent van alle Amerikanen betaalbare zorg krijgt als het voorstel wordt aanvaard. De hervorming voorziet in een zogenoemde ‘public option’. Daarbij creëert de overheid een verzekeringsbedrijf dat zorgpolissen aanbiedt tegen lagere premies dan particuliere verzekeraars, zodat deze niet langer eenzijdig de premies kunnen opdrijven. Maar de ‘public option’ die in het voorstel staat, is een verwaterde versie, die niet zo ver gaat als progressieve Democraten hadden gewild. In de VS zijn 47 miljoen mensen onverzekerd. President Obama heeft de hervorming van de gezondheidszorg tot het belangrijkste thema van zijn binnenlandse agenda gemaakt. (AP, Reuters)

Rijke zakenman premier Mongolië

ULAN BATOR. Het parlement van Mongolië heeft gisteren de benoeming van een van de rijkste mannen van het land tot premier goedgekeurd. Batbold Sukhbaatar is voormalig minister van Buitenlandse Zaken. Hij volgt Bayar Sanjaa op, die deze week om gezondheidsredenen aftrad. Batbold beloofde het beleid van zijn voorganger voort te zetten. Mongolië is een zeer arm land, dat veel bodemschatten bezit. Batbold is een rijke zakenman, die zijn fortuin vergaarde door een joint venture aan te gaan met het Canadese mijnbouwbedrijf Centerra Gold. (AP)