kort

Strengere regels voor giften aan Europese ambtenaren

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. De Europese Commissie wil de regels voor EU-ambtenaren over het aannemen van giften verder aanscherpen. Twee hooggeplaatste commissie-ambtenaren hadden in 2007 vip-kaarten van sportkledingproducent Nike aangenomen voor een rugbywedstrijd in Parijs. De commissie heeft toegegeven dat dat niet had gemogen, meldt het Europese weekblad European Voice. De zaak was onderzocht door Nikiforos Diamondouros, de Europese ombudsman. Milieuorganisatie Friends of the earth had een klacht bij hem ingediend. Nike bood de kaarten in september 2007 aan bij twee ambtenaren die werkten voor Peter Mandelson, de toenmalige eurocommissaris voor handel. Zij kregen vervolgens toestemming van het hoofd van Mandelsons kantoor om de gift te accepteren. Nike zorgde voor een auto die hen naar Parijs bracht. Volgens Friends of the earth kon sprake zijn van een belangenconflict omdat de twee hadden gewerkt aan importtarieven voor sportschoenen uit China en Vietnam. De organisatie wees er ook op dat de regels voor Commissie-ambtenaren het accepteren van dergelijke giften destijds ook al niet toestonden. Volgens Diamondouros heeft er geen belangenconflict plaatsgevonden.

Lobbyregister hoeft niet verplicht te zijn

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Het vrijwillige register voor lobbyisten in Brussel hoeft niet verplicht te worden. Dat is de conclusie van de eerste evaluatie van de Europese Commissie nu het register anderhalf jaar open is. Ruim 2.100 organisaties van belangenvertegenwoordigers schreven zich in, schrijft de nieuwswebsite EUobserver, naar aanleiding van het rapport dat woensdag is gepubliceerd. De Commissie ziet in dat aantal registraties een „stabiele en stevige groei”, en vindt het daarom niet nodig om de registratie voortaan verplicht te stellen. Het register kreeg al vanaf de invoering ervan forse kritiek, juist vanwege het vrijwillige karakter ervan. Volgens critici melden vooral de grote, officiële lobbykantoren zich aan en blijven andere lobbyisten buiten hierdoor beeld. Met het register zou de transparantie over belangenvertegenwoordigers dus onvoldoende toenemen. Naar schatting lopen er in Brussel meer dan 15.000 lobbyisten rond, die zich met uiteenlopende Europese zaken bezighouden.