kort

Dirk Scheringa treedt na faillissement af als voorzitter van AZ

ALKMAAR. Dirk Scheringa treedt af als voorzitter van AZ. Dat heeft de voetbalclub uit Alkmaar gisteren bekendgemaakt. Scheringa was sinds 1993 voorzitter. Hoofdsponsor DSB Bank, het bedrijf van Scheringa, werd eerder deze maand failliet verklaard. Ook Scheringa’s echtgenote Baukje heeft haar bestuursfunctie bij de club neergelegd. De dagelijkse leiding blijft voorlopig in handen van het enige overgebleven bestuurslid en financieel directeur René Neelissen, algemeen directeur Toon Gerbrands en directeur voetbalzaken Marcel Brands. AZ plant na de winterstop een moment waarop publiek en sponsors afscheid kunnen nemen van de voorzitter. (ANP)

Dopingzondaar loopt met olympische vlam

Athene. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft kritiek geuit op het Grieks Olympisch Comité omdat dat een hordenloopster met een dopingschorsing de olympische toorts heeft laten dragen. Het olympisch vuur is onderweg van Griekenland naar Vancouver, waar in februari de Winterspelen worden gehouden. Het IOC noemt het „ongepast” dat uitgerekend Fani Halkia de vlam mocht dragen naar de ingang van de Akropolis, waar de toorts werd overgedragen aan de Canadese organisatie van de Spelen. Oud-olympisch kampioene Halkia werd vorig jaar weggestuurd van de Spelen in Peking nadat zij positief was getest op het middel methyltrienolone. Ze werd voor twee jaar geschorst. (AP)

Van Grunsven wint Grand Prix van Lyon

Lyon. Anky van Grunsven heeft gisteren tijdens het concours hippique van Lyon de Grand Prix gewonnen. De Brabantse dressuuramazone haalde met haar toppaard Salinero in deze proef, tevens de kwalificatie voor de wereldbekerwedstrijd (kür) van vanavond, een score van 77,021 procent. De olympisch kampioene kreeg van de jury bijna 5 procent meer dan de Duitse Monica Theodorescu met Whisper. Hans-Peter Minderhoud (Exquis Escapado) werd vijfde. (ANP)

UEFA neemt Dinamo Zagreb drie punten af

ZAGREB. Dinamo Zagreb heeft van de UEFA drie punten in mindering gekregen wegens het wangedrag van de supporters tijdens de uitwedstrijd tegen het Roemeense Timisoara in de Europa League. De Kroatische club speelt de komende thuisduels tegen Ajax en Timisoara bovendien zonder publiek. Dat maakte de tuchtcommissie van de UEFA gisteren bekend. Zagreb behaalde in de eerste drie wedstrijden in groep A drie punten en is door de straf nu weer puntloos. Timisoara heeft twee punten in de poule, Ajax en Anderlecht vijf. (ANP)

Coureur Rosberg weg bij F1-team Williams

ABU DHABI. Autocoureur Nico Rosberg vertrekt aan het einde van het seizoen bij het Formule 1-team Williams. De Duitser rijdt zondag in Abu Dhabi voor het laatst in dienst van de Britse renstal. De 24-jarige Rosberg maakte nog niet bekend voor welk team hij volgend jaar zal uitkomen. „Dat heeft nog even tijd nodig”, zei hij gisteren. Hij werd al wel in verband gebracht met het succesvolle Brawn GP en McLaren. (ANP)

Serena Williams naar halve finale in Doha

DOHA. Serena Williams heeft zich bij de WTA Championships in Doha als eerste geplaatst voor de halve finales. De Amerikaanse tennisster stond tegen de Russische Jelena Dementjeva slechts zes games af: 6-2 en 6-4. Williams won haar eerste twee duels in de rode groep ook, tegen Svetlana Koeznetsova uit Rusland en haar zus Venus. (ANP)

Schakers houden Oekraïne in bedwang

NOVI SAD. De Nederlandse schakers hebben in de achtste ronde van het EK in Novi Sad de sterke ploeg van Oekraïne in bedwang gehouden: 2-2. De vier partijen eindigden alle in remise. Oranje bezet met 11 punten de vijfde plaats. Een medaille is nog alleszins reëel. (ANP)