kort

EU moet naar de toekomst kijken

De directeur van het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie, Gert-Jan Segers, schrijft op 27 oktober in deze krant dat Turkije niet kan toetreden tot de Europese Unie kan. Dit onder andere wegens de te grote culturele verschillen en omdat Turkije en (andere) Europese landen vaker tegenover elkaar hebben gestaan dan naast elkaar. De schrijver heeft de Europese gedachte blijkbaar niet meegekregen, de afgelopen decennia. De Europese Unie is juist gebaseerd op diversiteit. Duitsland en Frankrijk hebben in de geschiedenis ook voortdurend tegenover elkaar gestaan. De Europese Unie is er nu juist voor bedoeld om die verschillende culturen de ruimte te geven en ervoor te zorgen dat landen – ondanks hun verschillen – wel naast elkaar komen te staan. Een Europese Unie dus die niet naar het verleden kijkt, maar naar de toekomst.

Jeroen Mimpen

Rotterdam

Madlener

In nrc.next van 27 oktober stonden twee artikelen die gingen over de toetreding van Turkije tot de EU. De bijdrage van Gert-Jan Segers gaf de benauwde, benepen kijk van een Christengemeenschap weer: de angst voor de islam. Segers probeerde het verschil tussen Turken en Europeanen duidelijk te maken. Zou het verschil tussen een Italiaan en een Fin kleiner zijn?

Op de Nederland & Europa- pagina stond het artikel over Barry Madlener en zijn vragen aan de Turkse minister voor Europese Zaken. Madlener zegt over Noord-Cyprus: „Dat is een illegale bezetting, dat weet iedereen”, zegt hij. Madlener zou de PVV een stuk sympathieker maken als hij dezelfde vraag zou stellen als hij weer eens met Wilders in Israël zou zijn, aangaande de illegale bezetting van de in 1967 bezette gebieden waar op grote schaal oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid zijn gepleegd.

J.F.M. Landskroon

Leeuwarden