kort

Klink wil geen invoering standaard sigarettenpakjes

Den Haag. Minister Klink (Volksgezondheid, CDA) voelt niets voor de invoering van een standaardverpakking voor sigaretten. Frankrijk wil dit opnemen in een aanbeveling aan de lidstaten van de EU, maar Nederland vindt dat niet is aangetoond dat deze maatregel ook werkt. Dat heeft Klink gisteren geantwoord op vragen van de VVD. Het zou moeten gaan om witte en grijze pakjes, zonder logo of illustraties. Alleen de merknaam zou in een standaard lettertype nog op het pakje mogen staan. Maar Klink zegt niets te weten van plannen om dit in Europa te gaan regelen. Het enige wat er ligt is een voorstel van Frankrijk om de mogelijkheid van standaardpakjes op te nemen in een Europese aanbeveling. (ANP)

Ter Horst: agenten mogen hard optreden

Door een onzer redacteuren

Den Haag. Politieagenten moeten harder kunnen optreden als zij worden beledigd of bedreigd. Dat heeft minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA) in het tv-programma Nova gezegd. Volgens haar voelen agenten zich soms „belemmerd” in hun optreden als zij worden beledigd omdat zij dan „onmiddellijk verantwoording moeten afleggen” voor hun gedrag. Ter Horst laat de regelingen „die de terughoudendheid van agenten stimuleren” onder de loep nemen. Volgens onderzoeker Jan Naeyé van de Vrije Universiteit komen er jaarlijks 1.250 aangiften van bedreiging van agenten binnen en zo’n 6.900 aangiften van bedreiging.

Lees ook Commentaar, pagina 19

Brand in Stein verwoest 40 winkels

Door onze correspondent

Stein. Een felle brand in het winkelcentrum van het Limburgse Stein heeft gisteren veertig winkels en tien woningen verwoest. Een seniorenflat kon met enige moeite worden gered. Brandweerlieden uit de hele regio en van het nabijgelegen chemiecomplex Chemelot (DSM en Sabic) hielpen blussen. De oorzaak van de brand is nog niet duidelijk. Bij de brand zijn geen doden of gewonden gevallen. De brand ontstond rond middernacht in een opslag van een filiaal van winkelketen Blokker. In eerste instantie gingen brandweerlieden nog het complex in, maar het vuur verspreidde zich via de ruimtes tussen de plafonds snel en platen vielen naar beneden. Daarom werd al snel gekozen voor blussen van buitenaf – gecontroleerd laten uitbranden bleek al snel de enige optie.

CO

2 -opslag kan veilig in Barendrecht

Den Haag. Barendrecht is veilig. Voor minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken, CDA) is dat de belangrijkste boodschap uit drie extra onderzoeken naar de ondergrondse opslag van het broeikasgas CO2 in Barendrecht. Ze stelt dat een besluit „heel binnenkort” volgt, maar niet volgende week, want dan is ze op werkbezoek in Mexico. In Barendrecht, dat al maanden vrijwel eensgezind probeert de plannen tegen te houden, koesteren ze weer hoop na de laatste onderzoeken. Dit omdat TNO aangeeft dat er nóg een geschikte locatie voor de proef is: namelijk een uitgeput gasveld in de Noordzee ter hoogte van Alkmaar. (ANP)

Nabestaande valt verdachte aan

Amsterdam. De parketpolitie heeft gisteren op de rechtbank in Amsterdam twee broers aangehouden. Een van hen viel de man aan die ervan wordt verdacht zijn vader te hebben doodgeschoten. Het is onduidelijk of de andere man zijn broer wilde tegenhouden of de verdachte ook te lijf wilde gaan. De parketpolitie wist de twee snel te overmeesteren. Dat heeft het Openbaar Ministerie laten weten. Verdachte R. (43) stond terecht omdat hij in 1996 in Amsterdam een 33-jarige man zou hebben doodgeschoten. Twee weken eerder zou hij meerdere bewoners van het kraakpand waarin hij zelf ook woonde, hebben verwond. Daarna zou hij het gebouw in brand hebben gestoken. Het Openbaar Ministerie eiste een celstraf van 20 jaar. (ANP)

Dales krijgt gelijk in klacht over AT5

Amsterdam. De Raad voor de Journalistiek heeft oud-wethouder Geert Dales van Amsterdam in het gelijk gesteld in een klacht die hij indiende over een item op de lokale tv-zender AT5. Dat heeft secretaris Koene van de Raad gisteren gezegd. Dales was het niet eens met berichtgeving van AT5 over zijn rol bij de besluitvorming rond de aanleg van de Noord-Zuidlijn. De zender meldde eind augustus op basis van anonieme bronnen dat de ex-wethouder in aanloop naar het besluit een financieel overzicht zou hebben achtergehouden voor de gemeenteraad. (ANP)

Man opgepakt met 133.000 euro boete

Den Haag. De politie heeft een week geleden in Den Haag een 37-jarige man opgepakt die nog achttien boetes moet betalen van in totaal 133.000 euro. De vervangende celstraf voor de boetes is bijna vijf jaar. De man heeft daarnaast nog eens vier veroordelingen openstaan, die bij elkaar goed zijn voor bijna twee jaar gevangenisstraf. Dat maakte de politie gisteren bekend. Ze is maandenlang naar de man op zoek geweest. (ANP)

Man zet eigen ontvoering in scène

Zevenhoven. Een 24-jarige man uit Nieuwkoop heeft bekend met hulp van een vriend zijn eigen ontvoering in scène te hebben gezet om aandacht te krijgen van zijn ex-vriendin. Hun relatie liep onlangs op de klippen. De man zal worden vervolgd wegens het doen van valse aangifte. Justitie wil hem ook laten opdraaien voor de gemaakte onderzoekskosten. De politie meldde dit gisteren. De politie vond de man na een melding vorige week zaterdag geboeid aan handen en voeten in de kofferbak van een auto die stond in een bungalowpark in het dorp Zevenhoven. Hij verklaarde ontvoerd, bedreigd en mishandeld te zijn en noemde vrienden van zijn ex-geliefde als mogelijke daders. Rechercheurs die de zaak onderzochten, kregen argwaan, ook al omdat „de verwondingen weinig voorstelden”, aldus een woordvoerder van de politie. (ANP)