'Kindcheck' voor arrestantes

De politie moet bij vrouwen die in de cel belanden, beter controleren of ze kinderen hebben. De Tweede Kamer is anders bang dat niet al deze kinderen in goede handen achterblijven. Vrouwen die worden opgesloten, durven lang niet altijd te zeggen dat ze kinderen hebben. Ze zijn bang dat Jeugdzorg de kinderen bij hen weghaalt. Per jaar belanden tweeduizend moeders in de cel. CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg drong gisteren aan op doorvragen van de politie. Verder wil ze dat de politie bij de gemeente nagaat of er kinderen in het spel zijn. Minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin, ChristenUnie) zei dat de politie nog werkt aan de invoering van een „kindcheck”. Zijn collega Guusje Ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA) heeft aangegeven dit op te zullen nemen met de korpsbeheerders. (ANP)