Jakarta gispt Canberra over vluchtelingen

78 Tamils die twaalf dagen geleden door de Australische douane werden gered tijdens zwaar weer in Indonesische wateren, wachten aan boord van het Australische schip Oceanic Viking nog altijd op een oplossing. Het schip met asielzoekers, die gevlucht zijn na de oorlog in Sri Lanka, ligt in een haven op het Indonesische eiland Sumatra. Maar de Indonesische immigratieautoriteiten weigeren de vluchtelingen aan land te laten.

In het Australische parlement zorgde de kwestie gisteren voor verhitte debatten. Het land is bijzonder gevoelig voor de komst van ongereguleerde vluchtelingen uit conflictgebieden in Azië.

De Australische premier Kevin Rudd, die op afzienbare termijn verkiezingen tegemoet ziet, heeft volgens de The Sydney Morning Herald vandaag verklaard dat zijn regering gewoon net zo lang wacht tot de Tamils van boord zijn gegaan. De woordvoerder van het Indonesische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft verklaard dat „dit geen Indonesisch probleem is”. Het land assisteerde onlangs op verzoek van Rudd bij het tegenhouden van een schip met meer dan 250 vluchtelingen. Sindsdien wordt in Australië gesproken over de „Indonesische oplossing” van het vluchtelingenprobleem. Vandaag werd duidelijk dat de regering van Sri Lanka een rol wil bij de oplossing van het probleem. Sri Lanka gaat er vanuit dat zich tussen de vluchtelingen leden van het verslagen rebellenleger van de Tamil Tijgers bevinden.